Община Стара Загора: На опожарените терени на "Седмият километър" ще има само гора

Грозни спекулации са, че там ще се строи, според секретаря на администрацията Николай Диков

Община Стара Загора
Община Стара Загора Източник: Zonanews

"От името на кмета Живко Тодоров искам да кажа категорично, че на мястото на засегнатите от пожара на "Седмият километър" територии ще има гора, единствено и само гора!", оповести секретарят на община Стара Загора Николай Диков, съобщават от общинския пресцентър.


"Грозни спекулации и внушения по темата имаше, че там ще се строи - категорично ги отричам. Искам ясно да съобщя на вниманието на обществеността, че такава тема не е съществувала никога, териториите са държавен горски фонд", поясни Диков.

 

Екипите на Държавно горско стопанство вече са започнали инвентаризация, почвата трябва да се възстанови и след това ще се залеси с дървета, здрави фиданки. "Там ще има гора, единствено и само гора! Дори повече гора, отколкото имаме към момента", недвусмислен е Николай Диков.

 

Когато избухнат пожари, ръководството на община Стара Загора следи цялата оперативна обстановка през сигналите, които се подават на тел. 112, Центъра за градска мобилност, дежурните оперативни екипи на общината и на пожарната. Целта е да не се всява паника сред хората, а да се централизира и координира работата, свързана с овладяването на всеки един пожар. И да се даде своевременна информация на хората през медиите и социалните мрежи.

 

"При пожара със "Седмият километър" бяхме принудени да придвижим водоноски с полицейски ескорт, за да могат да минат през града и да стигнат до мястото на пожара. Защото имаше струпване на хора, а всяка минута в подобни ситуации е безценна", припомни Николай Диков.

 

От страна на община Стара Загора са предприети действия, свързани с дооборудването и снабдяването с нова екипировка на съществуващото доброволческо формирование. По разпореждане на кмета Живко Тодоров то ще разполага и с високопроходим пикап, който ще бъде ползван и при други бедствия и аварии, не само при гасенето на пожари.

 

Освен средствата, които се отпускат от държавния бюджет за издръжката на доброволци, благодарение на общинския съвет и общинската администрация ще бъдат отделени средства за обновяване на екипировката им. Това ще стане в най-бързия възможен срок.

Още от "България"

Последни новини

Най-четени