Офицерите от Службата за външно разузнаване на Русия Зинкин и Рибкин са получавали документи с гриф "NATO Secret"

Този гриф е трети по секретност, предпоследен в класификацията на степените на секретност в Североатлантическия пакт

Сергей Наришкин, директор на СВР на РФ
Сергей Наришкин, директор на СВР на РФ Източник: СВР на РФ

ДАНС, други български секретни служби и Прокуратурата на Република България са разбили не само изключително важна шпионска мрежа на руското военно разузнаване (ГРУ на ГЩ на РА).

Zonanews.bg научи от свои източници, че са били неутрализирани и част от разузнавателните структури на друга руска тайна служба - Службата за външно разузнаване на Русия, известна като СВР (да не се бърка с абревиатурата на българското военно разузнаване "Служба военно разузнаване", или пак СВР). 

 

Двама от водещите офицери на шпионската група на СВР са кадровите служители на външнополитическото разузнаване на Руската федерация с фамилии Зинкин и Рибкин. От разследващите са намерени снимани огромно количество документи с гриф "NATO Secret". Този гриф е трети по секретност, предпоследен в класификацията на степените на секретност в Североатлантическия пакт. След него е само "NATO Top Secret". 

Допълнителна справка показва, че в руското посолство като дипломатически служители с такива фамилии фигурират Максим Рибкин, първи секретар към Посолството на РФ в София, и Александър Зинкин, втори секретар към Посолството на РФ. Съпругите им са съответно с имена Елена Зинкина и Евгения Сафронова.

Знакът на СВР на РФ
Знакът на СВР на РФ

Както писа Zonanews.bg преди 3 дни - в резултат от работата и взаимодействието на българските служби се разкри информация за група лица, която събира и предоставя на чужда държава класифицирана информация. Резидент на шпионската група е бившият ръководен кадър в служба "Военно разузнаване" Иван Илиев. Иван Илиев е роден през 1947 г. Завършил военно образование в България и Съветския съюз, както и 10-месечна разузнавателна школа на ГРУ на ГЩ на Съветската армия в Москва през 1975-1976 г. Като кадрови офицер от РУ-ГЩ е бил на задгранична работа в Гърция и др. западни държави. Впоследствие Илиев става и преподавател по дисциплини с оперативна насоченост в служба "Военно разузнаване". Неговата основна задача е била да изгради нелегална агентурна мрежа. За тази цел той е вербувал лица, които във връзка със служебните си задължения са имали достъп до класифицирана информация на България, НАТО и ЕС.

 

В групата е участвала и неговата съпруга, която има руско и българско гражданство. Същата се е ползвала с доверие на руските дипломати, акредитирани у нас. Играла е ролята на посредник между Резидента и служител на посолството на Руската федерация, като е предавала информация и парични средства. Документирани са разговори между нея и Резидента, както и нейни посещения в посолството на Руската федерация в София. За първи път в новата ни история е разкрита такава група за шпионаж. Другите участници в групата са били изключително подготвени: военнослужещи и заемащи висши държавни длъжности. Тяхната роля е била да събират и да предоставят нерегламентирано на Резидента класифицирана информация на България, НАТО и ЕС, като са имали разрешение за достъп до нея.

 

Владимир Путин и Сергей Наришкин в централата на СВР на РФ
Владимир Путин (вляво) и Сергей Наришкин (дясно) в централата на СВР на РФ

 

Още от "България"

Експерти обследват пораженията по посевите от падналата градушка

След като комисиите опишат щетите, стопаните ще могат да получат обезщетение по линия на държавната помощ за компенсиране на щетите, причинени от неблагоприятни климатични събития

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени