Огнян Герджиков предупреди: Навлизаме в политическа криза

Според него е по-добре новите избори да се проведат по сегашния Изборен кодекс

Огнян Герджиков
Огнян Герджиков Източник: Zonanews

Много е вероятно да се стигне до служебно правителство, въпреки че за интересите на държавата това не е добре. Това каза бившият служебен премиер проф. Огнян Герджиков в студиото на "Здравей България" по Нова телевизия. Той отрече неговото име да е сред възможните опции за служебен министър-председател. Като спряган за такъв посочи шефа на БНБ като каза, че безспорно би било едно добро назначение.

 

Проф. Герджиков коментира решение на Слави Трифонов да върне мандата: "Ако иска 240 мандата, няма да му се получи. За мен е изненадващ ход и няма да е добър". Вероятността БСП да състави правителство е малка. "Ние навлизаме в политическа криза. Няма благоприятна политическа криза. Може да има срив. И без това сме в епидемия, една политическа криза ще се отрази зле на икономиката и на живота", категоричен беше той.

 

По думите му новите избори няма да доведат до нещо съществено различно: "Ще се повторят сегашните резултати, Най-вероятно ще влязат патриотите и партията на Васил Божков. Това обаче не може да бъде нещо качествено различно". Проф. Герджиков коментира конституционните възможности пред президента да забави връчването на третия мандат като каза, че Радев няма да си позволи такова нещо.

 

Относно Изборния кодекс каза: "Да си представим, че намерим най-добрия готвач на света, За 20 минути той няма да може да опече агне. Законодателството е бавен процес. Развитите държави приемат с месеци и години един закон. Непрекъсната промяна на законите гони инвеститорите. Нестабилното законодателство е една от основните причини да няма външни инвестиции".

 

Според него е по-добре новите избори да се проведат по сегашния Изборен кодекс. В противен случай се отваря възможност мафията и олигархията да овладеят представителството. По думите му няма паралели между НДСВ и "Има такъв народ": "Харизмата на Царя беше изключителна. Слави е шоумен, а политиката не е шоу".

 

Още от "България"

Работещи в ИА "Автомобилна администрация" излизат на протест

Исканията на протестиращите са за равно възнаграждение за изпълняващите еднакви функции и заемащи еднакви длъжности, увеличаване на основните работни заплати с 30%, подобряване на условията на труд

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени