Окончателно: Купуваме супермодерните германски ПВО комплекси IRIS-T

Купуваме и боеприпаси за новите машини "Stryker" за близо 65 млн. долара

Германските ПВО комплекси IRIS-T
Германските ПВО комплекси IRIS-T Източник: Telegram

Парламентът одобри закупуването на зенитно ракетни комплекси "IRIS-T SLM" от Германия за  182 114 311 евро (356 184 633 лева) и боеприпаси за новите машини "Stryker" за близо 65 млн. долара. 
 
Сделките се нуждаеха от парламентарна санкция, тъй като военните разходи над 100 млн. лева по закон преминават през пленарна зала. Антибългарската партия "Възраждане" и бившите комунисти за пореден път се заявиха срещу договора със САЩ за придобиването на машините "Stryker".

 

Проруската партия "Възраждане" атакува и покупката на  зенитно ракетни комплекси, като артикулираха отново глупавите опорки, че се готвело предоставянето на старите съветски установки C-300 и C-200 на Украйна. Тези комплекси са отдавна ненужни на армията ни поради физическо и морално остаряване.

 

Сделката вече е договорена с немската страна, като сключването на договора предвижда и възможност за купуване на до още пет броя IRIS-T SLM и на един брой система с далечен обсег IRIS-T SLX на преференциални цени. Първоначалната вноска ще бъде 106 855 389 лв. без ДДС.

 

Системата IRIS-T SLM е със среден обхват и се произвежда от немската компания Diehl Defense. Тя осигурява защита на 360° срещу самолети, хеликоптери, крилати ракети и управляеми оръжия, като позволява едновременно поразяване на множество цели от много малък до среден обсег в рамките на изключително кратко време за реакция.

 

Купуването на системата IRIS-T SLM е първа стъпка от проекта за замяна на старите зенитно-ракетни комплекси на България. Държавата планира да закупи общо два броя зенитно-ракетни комплекси с голям обсег и осем със среден.

Още от "България"

320 ученици прекрачиха школския праг в най-голямото основно училище в община Мездра - ОУ "Христо Ботев" 

През учебната 2024/2025 г. в ОУ "Христо Ботев" - Мездра ще се обучават 320 ученици в 16 паралелки от I до VII клас. Първокласниците са 47, разпределени в две паралелки

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени