Омбудсманът: Ден сняг ни върна в Средновековието – хората стоят 5 дни без ток

Тя обърна внимание върху "липсата на инвестиции, на адекватно поддържане на електропреносните мрежи и на сервитутните зони"

Омбудсманът Диана Ковачева
Омбудсманът Диана Ковачева Източник: Zonanews

Един ден сняг ни върна в Средновековието – хората стоят 5 дни без ток. Като че ли цялата цивилизация изчезва. Това мнение изрази пред БНР националният омбудсман Диана Ковачева.

 

"България е държава, в която всяка зима вали сняг и не бива да ни изненадва толкова много – да останем в ситуация, в която да не може да се реагира с дни".

 

Това не е проблем, който е възникнал в неделя, заяви Ковачева, която е "засипана от жалби" и през цялата година получава сигнали за некачествено електроподаване. Тя обърна внимание върху "липсата на инвестиции, на адекватно поддържане на електропреносните мрежи и на сервитутните зони".

 

"Проблемът не се дължи просто на падналия сняг. Хората трябва да бъдат обезщетени. Това е най-малкото, което може да се направи", коментира Диана Ковачева.

 

Според нея е "очевидно, че това трябва да се случи" и не бива да се допусне ЕРП да се скрият зад общите си клаузи за непреодолима сила. "Хората са вбесени и с право за липсата на реакция от страна на електроразпределителните дружества", а институциите си прехвърлят топката, подчерта тя.

 

"Отдавна децата със СОП са моя кауза. Необходима е реформа. Проблемите на децата със СОП не се решават ефективно, не се установяват рано", посочи националният омбудсман преди дискусия по темата, която организира днес.

 

"Крайно време е нещо да се направи, за да може тези деца да могат да упражняват своето право на образование и да се развиват. Предлагам нормативни промени - създаването на нормативна възможност за организиране на групи за развитие на децата със СОП в училище. Няма учители, няма материали, няма полагала".

Още от "България"

България и Франция подписаха Декларация за сътрудничество в областта на ядрената енергетика за граждански цели

Ядрената енергетика, декарбонизационните цели и възможностите за развитие на възобновяемите енергийни източници бяха основните теми

Прочетете повече прочетете повече

Сметната палата за ковид пандемията: В началото е постигнато значително по-ниско равнище на извънредна смъртност в сравн

През 2020 г. общата изплатена сума за обезщетения за временна неработоспособност поради COVID-19 е в размер на над 68 млн. лв., през 2021 г. - близо 140 млн. лв.

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени