Опасно горещо време, с пик на жегата до 44°

Рискът от пожари се увеличава

Опасно горещо време
Опасно горещо време Източник: Zonanews

Днес отново ще бъде слънчево и горещо. Над Източна България ще има временни увеличения на облачността, без валежи. Ще духа слаб, в източните райони умерен вятър от изток-североизток. Максималните температури ще са между 36° и 41°, в София 36°-37°.

 

В планините ще бъде слънчево и топло. След обяд над Странджа, Сакар и източната половина от Стара планина ще се развива купеста облачност, но ще е без валежи. Ще духа умерен североизточен вятър. Максималната температура на 1200 метра ще бъде около 30°, на 2000 метра - около 24°.

 

По Черноморието ще бъде слънчево. Ще има временни увеличения на облачността, но ще е без валежи. Ще духа умерен вятър от изток-североизток. Максималните температури ще бъдат между 30° и 35°. Температурата на морската вода е 27°. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала.

 

Пикът на жегата тепърва предстои, като между 16 и 18 юли на места се очакват до 44° градуса. В следващите дни ще бъде кулминацията на дългата и изтощителна гореща вълна. От ден на ден ще става все по-тежко навън, тъй като в голяма част от страната (особено из низините и равнините) максималните температури ще са над 40°С, а минималните няма да падат под 25°С, което ще генерира прекомерно високи средноденонощни стойности.

 

С все по-сухото и горещо време се повишава и рискът от големи полски и горски пожари, а условията за такива ще бъдат благоприятствани и от ежедневен умерен и силен вятър навсякъде.

Още от "България"

Последни новини

Най-четени