Опасно горещо време в неделния ден

В почти цяла България е обявен оранжев код за опасни горещини и очаквани температури до 40 градуса

Лято, горещо време
Лято, горещо време Източник: Zonanews

Днес преди обяд ще е слънчево и почти тихо, съобщават от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). След обяд ще е горещо с максимални температури между 35° и 40°, на места в западните и централните райони на Дунавската равнина и по-високи.

 

В почти цяла България е обявен оранжев код за опасни горещини и очаквани температури до 40 градуса. Единствено в София област, София град, Перник, Кюстендил, Добрич, Шумен, Варна и Бургас кодът е жълт, но също се очакват температури до 35-39 градуса. 

 

През деня ще се развива купеста облачност, но само на изолирани места в Западна България ще превали краткотрайно. По-късно през деня със слаб, в Дунавската равнина умерен северозападен вятър температурите слабо ще се понижат.
  
По Черноморието ще бъде предимно слънчево. След обяд ще духа до умерен вятър от изток-югоизток. Максималните температури ще са 28° - 30°. Температурата на морската вода е 24°-25°. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала.
  
В планините ще бъде слънчево, след обяд с купеста облачност и на отделни места в масивите от Западна България ще превали краткотрайно. Ще духа умерен вятър от север-северозапад. Максималната температура на 1200 метра ще е около 27°, на 2000 метра - около 21°.

 

През нощта срещу понеделник изолирани краткотрайни валежи ще има и в Източна България. В понеделник времето ще бъде предимно слънчево, купеста, а след обяд и купесто-дъждовна облачност ще се развие над източните и планинските райони, на отделни места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици. Вятърът ще е слаб, по Черноморието  - умерен от изток.

 

Температурите ще се понижат, максималните ще са между 31° и 36°. Във вторник ще бъде слънчево и в по-голямата част от страната почти тихо. Температурите ще се повишат с градус-два.

Още от "България"

Фестивалът на камерния танц Хасково 2024 единствен в България събира на една сцена танцьори от националните училища по

За три дни на сцената на Младежки център Хасково ще бъдат представени 432 танца. Участниците са над 550 от 50 танцови формации от 20 град

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени