Опасно високи температури днес - червен код предупрежедава за 42 градуса

В рамките на краткосрочната прогноза се издават и предупреждения за опасни и особено опасни метеорологични явления

Опасно горещо време
Опасно горещо време Източник: Zonanews

Днес ще бъде слънчево и още по-горещо, съобщават от НИМХ. Южният вятър ще се усили и ще е до умерен. С него дневните температури още ще се повишат и максималните ще са между 36 и 42 градуса.

 

Обявени са червен, оранжев и жълт код за цялата страна заради очакваните високи температури. Червен е кодът за областите Велико Търново, Плевен и Русе. Червеният код означава опасно горещо време, с температури 40 до 42 градуса. Червеният код означава, че горещините са толкова силни, че представляват заплаха дори за здравите и активни хора.

 

Оранжев е кодът за Благоевград, Видин, Габрово, Кюстендил, Къджали, Ловеч, Монтана, Пазарджик, Пловдив, Разград, Силистра, Сливен, Стара Загора, Търговище, Хасково, Шумен и Ямбол. Оранжевият код за опасност, който е една степен преди червения, означава, че горещините са рискови за уязвими групи като възрастни хора, хронично болни и малки деца.

 

Жълт е кодът за Бургас, Варна, Добрич, Перник, Смолян, София област и София. 

 

В рамките на краткосрочната прогноза се издават и предупреждения за опасни и особено опасни метеорологични явления. Атмосферното налягане ще се понижава и след обяд вече ще е по-ниско от средното за месеца. При възможност да не се излиза навън.

 

Властите съветват хората да избягват дългия престой на слънце, защото топлинните вълни са опасни, които могат да доведат до проблеми със здравето. През следващите часове се повишава и индекса от пожароопасност.

 

Към гражданите бяха издадени редица предупреждения от властите - да не палят огън на открито при никакви обстоятелства, а при забелязване на възникнал пожар да сигнализират веднага на телефон 112, както и възрастните хора и децата да не излизат на открито във времето между 10 и 18 ч.

 

В София във вторник ще се проведе извънредно миене през обедните часове на основни пътни артерии във всички райони. Организирано е и раздаване на минерална вода.

Още от "България"

Последни новини

Най-четени