Определиха призьорите в Десетия национален литературен конкурс за разказ "Дядо Йоцо гледа"

Станаха известни призьорите в Десетия национален литературен конкурс за разказ "Дядо Йоцо гледа" на тема: "Миналото, настоящето и бъдещето на нашата Родина"

Конкурс Дядо Йоцо награждаване
Конкурс Дядо Йоцо награждаване

Той се организира от 2009 г. насам, с изключение на периода 2017-2019 г., от Община Мездра, Съюза на българските писатели (СБП) и Туристически комплекс "Дядо Йоцо гледа". 


В тазгодишното издание на конкурса, който е анонимен, взеха участие 53-ма автори. Техните разкази оценени жури с председател Трендафил Василев, поет, журналист и издател, и членове - Благовеста Касабова, литературен критик, и Светла Дамяновска, поет и прозаик, и тримата членове на СБП. 


С първа награда (800 лв.) беше отличен разказът "Шедьовър и истини за два лева" на Мартен Калеев от Монтана - писател, журналист и публицист, главен редактор на Алманах "Огоста". 
Втора награда (600 лв.) беше присъдена на Николай Табаков - писател и управител на Издателска къща "Анубис", който е роден в с. Мандр̀ица, община Йвайловград, за неговия разказ "Гледа ли?", а трета награда (400 лв.) заслужи разказът "Луканово либе" на Василка Цачева - председател на Краеведско дружество "Сребрения" - Бяла Слатина. 
Журито реши да бъде връчено и едно поощрение (200 лв.) на Кремена Димитрова от Добрич за разказа "Минало, настояще и бъдеще". 

 
Награждаването на призьорите ще стане на 26 юни 2021 г. (събота) от 12:00 часа в Туристически комплекс "Дядо Йоцо гледа" край с. Очиндол, община Мездра. По време на церемонията рецитал ще изнесат победителите в Общинския ученически конкурс рецитал на Вазови творби, организиран от Община Мездра и от Център за подкрепа за личностно развитие. 
В досегашните десет издания на Националния литературен конкурс за разказ "Дядо Йоцо гледа" са взели участие 802-ма автори с общо 875 разказа. Наградените автори са 49, а общият награден фонд от 2009 г. до 2021 г. (вкл.)* е 21 800 лв. 
* През периода 2017-2019 г. конкурсът не се провежда.

Още от "България"

Асеновградска гимназия обяви кампания в помощ на Турция и Сирия

Ще се приемат храни, материали и консумативи от първа необходимост, сред които бебешки пелени, пюрета, тоалетна хартия, дамски превръзки, консервирани храни, фенери, батерии, дрехи, одеяла, шалове и др.

Прочетете повече прочетете повече

Община Мездра обявява XII Национален литературен конкурс за разказ "Дядо Йоцо гледа"

Право на участие в него има всеки български гражданин, навършил 18 години, чийто текст отговаря на условието за анонимност - неподписан ръкопис на разказ в 3 (три) екземпляра

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени