Оранжев и жълт код за значителни валежи от дъжд и сняг в 20 области

Максималните температури ще бъдат в широки граници – от 4°-5° на места в Западна България до 12°-13° в източната половина от страната, в София около 5°

Студено време, с валежи от дъжд и сняг
Студено време, с валежи от дъжд и сняг Източник: Zonanews

Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ) обяви за днес жълт и оранжев предупредителни кодове за значителни валежи от дъжд, както и за силен вятър. Кодовете са в сила за 20 области на страната. Това се посочва в картата с предупредителните кодове за опасните метеорологични явления, публикувана в сайта на НИМХ.

 

Областите с жълт код за валежи от дъжд са: 

Монтана, Враца, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Търговище, Шумен, Сливен, Стара Загора, Пловдив, София, София Област, Перник, Пазарджик, Кюстендил, Благоевград и Ямбол (в област Ямбол предупреждението е и за силен вятър). 

 

Областите с оранжев код за валежи от дъжд са:

Смолян, Кърджали и Хасково (в областите Кърджали и Хасково предупреждението е и за силен вятър).

 

Ето и останалата прогноза за времето:

Днес ще бъде облачно и дъждовно. Значителни ще са валежите на места в Западна и Централна България. В централните райони на Южна България са възможни и гръмотевици. В Източна България ще продължи да духа умерен и силен юг-югоизточен вятър. След обяд в западната половина от страната вятърът ще се смени със северозападен; ще бъде умерен до силен и ще нахлува студен въздух. Към вечерта, със застудяването, във високите полета на Западна България и в западната част на Предбалкана дъждът ще се примесва и ще преминава в сняг. Максималните температури ще бъдат в широки граници – от 4°-5° на места в Западна България до 12°-13° в източната половина от страната, в София около 5°, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

 

Черно море

Над Черноморието също ще бъде облачно, около и след обяд с валежи от дъжд. Ще духа умерен и силен юг-югоизточен вятър. Максималните температури ще са 11°-12°. Температурата на морската вода е 9°-10°.  Вълнението на морето ще бъде 3-4 бала.

 

Планините

В планините ще бъде облачно с валежи от сняг, под 800-1000 метра от дъжд. Ще духа силен и бурен югозападен вятър, който след обяд в масивите от западната половина на страната ще отслабне и ще се ориентира от северозапад. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 4°, на 2000 метра - около минус 2°.

 

Сряда

В сряда облачността над по-голямата част от страната ще се задържи значителна. Все още ще има валежи, предимно от дъжд и повече по количество в източната половина, но и на места в Западна България ще превалява, като в Предбалкана и във високите котловинни полета дъждът временно ще се примесва със сняг. Ще духа слаб до умерен вятър от север-северозапад, в Източна България - от север-североизток. През нощта срещу четвъртък валежите ще спрат, вятърът ще отслабне.

В четвъртък облачността временно ще се разкъса и ще намалее. Вятърът през деня в повечето райони ще стихне.

Още от "България"

Фестивалът на камерния танц Хасково 2024 единствен в България събира на една сцена танцьори от националните училища по

За три дни на сцената на Младежки център Хасково ще бъдат представени 432 танца. Участниците са над 550 от 50 танцови формации от 20 град

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени