Още три автобуса с българи от Одеса вече са тръгнали към България

Обявеният комендантски час в Киев от 17 часа тази вечер до 8 часа в понеделник затруднява евакуацията на българите

Автобус
Автобус Източник: Zonanews

140 наши сънародници още очакват евакуация от Киев. Автобусите за евакуация на българи от Киев вече са паркирани в посолството. Обявеният комендантски час все още не им позволява да тръгнат. В кризисния център на външното ни министерство заедно със служби за сигурност търсят най-добрия начин за осигуряване на безопасен коридор за евакуация на българите. Те са включени в група чрез мобилно приложение. От там ще разберат кога могат да тръгнат. Три автобуса днес са тръгнали от Одеса към България, утре ще потеглят още два.

 

Заради динамичната ситуация в Украйна буквално ежеминутно щабът във външното ни министерство поддържа връзка с посолството ни в Киев за евакуацията на българите от украинската столица, увери премиерът Кирил Петков.

 

"Два автобуса ще бъдат паркирани до няколко минути в посолството и чакаме от тук нататък възможността за свободни коридори, за да можем да изнесем нашите български съграждани безопасно и едновременно с това се координират и местата, от които това може да се случи", заяви още той.

 

Обявеният комендантски час в Киев от 17 часа тази вечер до 8 часа в понеделник затруднява евакуацията на българите. "Тъй като те нямат право да напускат домовете си и да се придвижват. Създадена е специална група под формата на приложение, в която са включени всички желаещи за евакуация от Киев. Посредством тази група нашите сънародници вече са информирани за часа и мястото на тръгване, тогава когато може да се осъществи зеления коридор. Чакаме информация от украинска страна", каза външният министър Теодора Генчовска.

 

"Имаме 140 човека, които продължават да са в Киев и желят да бъдат евакуирани. Те са на изчакване и ние сме ги уведомили, постоянно сме в контакт с всички, защото им даваме не само тези инструкции и всякакви други инструкции за тяхна безопасност, така че се стараем максимално да поддържаме и духа им, защото разбирате, че в момента ситуацията е много тежка", обясни шефът на ситуационни център към МВнР Антон Марков.

Още от "България"

Последни новини

Най-четени