От 30 г. опозицията за пръв път без председатели на комисии в НС

Четворната коалиция договори постове само за свои хора

Никола Манчев, председател на НС
Никола Манчев, председател на НС Източник: Труд
За пръв път от 30 години опозиционните партии в парламента няма да имат нито един шеф на комисия. Причината е, че формациите от управляващата коалиция договориха ръководните постове в отсъствие на колегите си, които са извън властта. В последния момент на ГЕРБ бе предложено председателство на комисията по вероизповеданията, а на ДПС на социалната сфера. И двете формации отказаха да приемат изненадващата щедрост на мнозинството. Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов бе предложен да оглави комисията за българите в чужбина, но Антоанета Цонева от ДБ се наложи в надпреварата за поста.
 
Мартин Димитров от ДБ ще контролира Корнелия Нинова като председател на икономическата комисия. Парламентът избра Любомир Каримански от ИТН за председател на комисията по бюджет и финанси. Начело на комисията по конституционни и правни въпроси ще бъде Милен Матеев от ПП, а на тази по външната политика - Венцислава Любенова същата група. Комисията по въпросите на ЕС се оглави от червения Драгомир Стойнев. Депутат от БСП е начело и на комисията по отбрана. Това е зам.-шефът на партията и на червената група Атанас Зафиров.
 
Енергийната комисия депутатите решиха да поверят на Радослав Рибарски от ПП. За регионалното развитие също ще отговаря кадър от ПП в лицето на мандатоносителя Настимир Ананиев. След разправии Искрен Арабаджиев от "Продължаваме промяната" оглави социалната комисия. Земеделието в НС ще се ръководи от Пламен Абровски от ИТН.
 
ИТН против бившия комунистически прокурор Атанас Атанасов да оглави вътрешната комисия
 
Ново напрежение в четворната коалиция предизвика предложението Атанас Атанасов да оглави вътрешната комисия в парламента. Депутатът от ИТН Иво Атанасов обяви, че ген. Атанасов е представител на статуквото и вече заема един важен пост - този на зам.-председател на парламента, а същевременно с това е председател на ДСБ в оставка. Депутатът от "Има такъв народ" поиска Атанас Атанасов да си направи отвод, но съпредседателят на "Демократична България" заяви, че не мисли, че е представител на статуквото и затова няма да се отказва от председателския пост в комисията. Иво Атанасов коментира, че все пак е лоялен коалиционен партньори и, въпреки че не е съгласен с предложението, ще подкрепи кандидатурата на ген. Атанасов. След разменените реплики зам.-председател на парламента оглави и вътрешната комисия.
 
Мнозинството не иска проверки за машинния вот
 
Заради "сериозни съмнения в достоверността на данните от вота и разминавания в протоколи на секционни избирателни комисии, отчетен от машините, и разписките, намерени в урните" от "Възраждане" предложиха да се създаде временна анкетна комисия. Идеята бе тази комисия да установи всички факти и обстоятелства за машинното гласуване в изборите на 14 ноември. След повече от два часа дебати предложението бе отхвърлено с гласовете на "Продължаваме промяната", ИТН, БСП и ДБ. Според предложението на "Възраждане" комисията трябваше да изиска от ЦИК информация относно сигналите за нарушения и да установи какви повреди и проблеми е имало с машините на вота, имало ли е случаи на избиратели, които са гласували погрешно и са искали да повторят гласуването си и първият вот да бъде обявен за недействителен.
 
Народно събрание
Народно събрание Източник: Труд
Радомир Чолаков от ГЕРБ припомни, че промените в Изборния кодекс бяха приети от партиите на промяната в предишния парламент. "Машинното гласуване предизвика сериозен стрес и напрежение в обществото. Изнасяха се факти за несъответствия, да го кажем любезно така. Нека да не се притесняваме да ровим, трябва да ровим, докато изровим цялата истина за машините и какво се случи на изборите на 14-и и на 21 ноември", каза той. Чолаков бе категоричен, че машинният вот е разрушил доверието в изборния процес и доказателство за това е рекордно ниската избирателна активност на 14 ноември.
 
Антоанета Цонева от ДБ коментира, че в основата на всичко стои ЦИК, която е формирана на партийни квоти. "Трябва да започнем сериозен, съществен разговор за реформирането на изборната администрация и осигуряването на нейната независимост и освобождаване от 30-годишния партийно-квотен принцип", добави Цонева. Според Крум Зарков от БСП машинното гласуване решило много проблеми на българския изборен процес.
"Машинното гласуване не дава нужните резултати по отношение на достъпност, честност, прозрачност", заяви Йордан Цонев от ДПС.
 
Костадин Костадинов плаши с революция
Отмяна на зеления сертификат поискаха депутатите от ГЕРБ. Те обявиха, че предложението им трябва да бъде включено като извънредна точка в дневния ред, а Тошко Йорданов от ИТН поиска това да се гласува. "Нямаме записано това за зеления сертификат в коалиционното споразумение", настоя Йорданов. Декларация по темата прочете и лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов. Той предупреди, че ако зеленият сертификат не отпадне до началото на януари, ще призове българския народ да упражни директно своите правомощия и да превърне демокрацията от представителна в пряка, като през вратата на Народното събрание заедно с народните представители на "Възраждане" ще влязат още хиляди българи. "Щом не искате да подходите с разум, ще получите революция", заяви Костадинов. Той посочи, че мерките са предизвикали спирането на планови операции, спирането на достъпа на хиляди българи до животоспасяващи здравни услуги.
 
Костадин Костадинов
Костадин Костадинов Източник: Труд
Източник: Труд

Още от "България"

Последни новини

Най-четени