От 4 до 20% ще скочат цените на лекарствата

Най-голям скок в цените ще има при лекарствата, които се продават без лекарско предписание

Председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов
Председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов Източник: Скрийншот/NOVA NEWS

"Има предизвестие за увеличаване на цените от производителите на лекарства. Ръстът ще е в размер от 4 до 20% за някои медикаменти - той отразява инфлацията". Това заяви в ефира на "Твоят ден" по NOVA председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов.

 

Най-голям скок в цените ще има при лекарствата, които се продават без лекарско предписание. "Законът обаче ограничава увеличаването на цените по НЗОК. При козметиката и хранителните добавки може да има неограничено повишение на цените", обясни Костов. Той съобщи, че проблемът с недостига на лекарства се увеличава.

 

"Почти цялата група антикоагуланти я няма. 373 лекарства са забранени за износ към момента. Причините са основно производствени. Потреблението е нараснало в пъти. Редица лекарства сега се използват за лечение на COVID, а преди - само за специфични случаи, като например тези за астма", обясни той.

 

Самият той платил над 30 000 лева повече за ток в сравнение с миналата година за аптеките си. "Вероятно ще търсим увеличаване на размера на помощите, но предстои да обсъдим това в бранша", изясни фармацевтът.

 

Според него няма единна цена за тестовете за коронавирус, тъй като тя зависи от техния вид и произход. "В България няма дефицит на тестове. Най-скъпите струват 15 лв., но има такива и под 10 лв.", посочи Николай Костов.

Още от "България"

Фестивалът на камерния танц Хасково 2024 единствен в България събира на една сцена танцьори от националните училища по

За три дни на сцената на Младежки център Хасково ще бъдат представени 432 танца. Участниците са над 550 от 50 танцови формации от 20 град

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени