От днес на сайта на АПИ са свободно достъпни ГИС данни за републиканската и общинска пътна мрежа

Заместник-министър Найденов участва в конференция на тема отворен и свободен софтуер в географски информационни системи

Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ)
Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) Източник: Zonanews

От днес на интернет страницата на Агенция "Пътна инфраструктура" са свободно достъпни и може да бъдат използвани ГИС данни за мостове, тунели, републиканската и общинската пътна мрежа. До края на деня ще бъдат публикувани и метаданни с обяснения към тях. Това съобщи днес заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството инж. Николай Найденов при участието си в конференция на тема отворен и свободен софтуер в географски информационни системи.

 

Пред участниците в конференцията зам.-министър Найденов посочи, че след поредица от инициативи от 2014 г. в Геодезическия факултет на Университета по архитектура, строителство и геодезия се преподава основно на географски информационни системи със свободен лиценз QGIS, което възпитава студентите в свободен и независим професионален дух. И допълни, че по негова инициатива сред служители на министерството е проведено обучение за работа с такива системи.

 

След положителната обратна връзка на вече преминалите през обучението служители на ведомството има много други желаещи да се включат в него, в това число експерти от АПИ и Дирекцията за национален строителен контрол, обясни регионалният заместник-министър.

 

Във всяка една дирекция на министерството има нужда от хора, които да припознаят силата на свободните данни и тяхната добавена стойност за обществото, допълни инж. Найденов и изрази убедеността си, че наличните в министерството пространствени данни трябва да бъдат публично достъпни, стига това да не противоречи на други нормативи.

 

Конференцията на тема отворен и свободен софтуер в географски информационни системи се организира от QGIS.bg и Геолого-географския факултет на СУ "Св. Климент Охридски". Основната цел на форума е да популяризира приложението на отворени ГИС сред студенти, професионалисти, обществени организации и администрации и интересуващи се от темата.

Още от "България"

Експерти обследват пораженията по посевите от падналата градушка

След като комисиите опишат щетите, стопаните ще могат да получат обезщетение по линия на държавната помощ за компенсиране на щетите, причинени от неблагоприятни климатични събития

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени