От днес затварят Прохода на Републиката за месец заради ремонт

Движението ще става по обходни маршрути

Ремонтиран път
Ремонтиран път Източник: Zonanews

От днес до края на месец октомври АПИ затваря за движение един от най-натоварените пътища у нас – Проходът на Републиката. Причината е планов ремонт на северния склон. Ще се ремонтира близо 22-километровият участък Килифарево-Предела в област Велико Търново. Целта е повишаване безопасността на движение и подготовка за предстоящия зимен сезон.

 

Ремонтът включва машинно изкърпване на асфалтовата настилка, подмяна на компрометирани дилатационни фуги, нова хоризонтална маркировка, обрушване и обмрежване на скатовете, укрепване на откосите, подобряване на отводняването, почистване на крайпътната растителност, подмяна на компрометираните мантинели и др. Стойността на ремонтните дейности е 2 100 000 лева с ДДС.

 

Движението ще става по обходни маршрути, като леките автомобили ще минават през прохода Шипка, а тежкотоварните автомобили ще бъдат пренасочвани по пътя Шумен-Карнобат (проход "Ришки") и пътя Омуртаг-Котел (проход "Котленски"). Проходът на Републиката е основна пътна връзка за тежкотоварния трафик между Северна и Южна България.

Още от "България"

Експерти обследват пораженията по посевите от падналата градушка

След като комисиите опишат щетите, стопаните ще могат да получат обезщетение по линия на държавната помощ за компенсиране на щетите, причинени от неблагоприятни климатични събития

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени