От февруари камерите на АПИ ще засичат скоростта

Това обяви пред NOVA главният секретар на МВР Живко Коцев

Тунел Ечемишка
Тунел Ечемишка Източник: Zonanews

Камерите на Агенция "Пътна инфраструктура" ще засичат скоростта по пътищата в страната и ще могат да санкционират нарушителите от средата на февруари, най-късно от март. Това обяви пред NOVA главният секретар на МВР Живко Коцев.


През ноември регионалният министър Андрей Цеков обяви, че камерите на Националното тол управление вече са сертифицирани и могат да бъдат използвани за контрол на скоростта.


Коцев каза, че "МВР е сложен структурен организъм" и през 2023 служителите са били изправени пред големи предизвикателства. Той посочи, че най-честите нарушения на пътя си остават превишената скорост и неправилното изпреварване.

По думите му обаче има осигурен достатъчно ресурс, за да се контролира ситуацията по пътя по време на празниците, но и за прибирането на хората след тях.


Според главния секретар промените, които бяха въведени за отнемането на автомобили при установени шофьори, които карат пияни или след употреба на наркотици, имат положителен ефект и се отчита "прогресивен спад" на тези случаи.


"Имаме регистрирани около 3000 случая на злоупотреби от водачи", изнесе статистика той. Отнетите автомобили са около 200, а присъдите - близо 500.


От участието на Коцев се разбра още, че в началото на 2024 година, МВР ще внесе в парламента и предложения за промени в наказателния кодекс, с които границата за допустимо количество алкохол да падне до 0.5 промила. В момента за престъпление се приема шофирането с над 1.2 промила (0.5 промила при повторност).

Още от "България"

Последни новини

Най-четени