От утре, 28 март, влизат в сила нови по-строги санкции за нарушителите на пътя

Това заяви пътният експерт Йонко Иванов

Пътна полиция
Пътна полиция Източник: Zonanews

Нови по-строги санкции за нарушителите на пътя влизат в сила от утре - 28 март. Експертите обаче спорят дали това ще доведе до желания ефект или ще стане повод за по-тежка корупция. За NOVA пътният експерт Йонко Иванов даде пример с отсечка от околовръстното шосе в София. Според него на въпросното място движението не е правилно организирано. Скоростта на 4-лентовия път пада рязко от 90 на 40 км/ч.

 

"Има една кръчма, след това има бензиностанция, където трябва да се намали, след това ограничение до 40 км/ч. Ако там се сложи камера - оттук през цялата дъга до Владая може да ни вземат всичките точки”, смята Иванов. Според него анализът на точковата система не е направен.

 

"Тук ако ви хванат по новата система с 50 км, ви взимат 18 точки, ако втори път ви хванат, ви взимат 21 точки и станаха 39. Оттук до Владая ви взимат тези 39 точки. Ако след 5 км ви хванат, ви взимат още 26 точки. Съветниците на министъра да дадат обяснение откъде”, каза Иванов.

 

Според него щом един шофьор спазва правилата, а 100 не ги спазват - значи организацията е неправилна. Не може на основен път с тирове и голямо движение да има и пешеходна пътека.

 

Бившият шеф на КАТ-София Тенчо Тенев обаче заяви, че новите санкции ще доведат до по-дисциплинирани водачи. Пътна полиция ще направи разяснение за новите рестрикции, които ще бъдат въведени за постигане на по-голяма дисциплина на пътя.

Още от "България"

Деница Сачева: Постигнахме изключително труден компромис, който не подлежи на ревизия

Не смятам, че беше необходимо Румен Радев да прави това изказване, заяви тя по повод думите на президента при връчване на втория мандат - че той вече е дискредитиран

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени