От утре влизането в парламента - само срещу зелен сертификат или отрицателен тест

След 6-часов разгорещен дебат депутатите гласуваха за въвеждането на по-строги мерки на 7 януари

Народно събрание
Народно събрание Източник: Zonanews

Зелен сертификат за имунизация срещу COVID-19 или валиден антигенен/PCR тест с отрицателен резултат се въвежда от утре за достъп до сградите на Народното събрание, напомнят от парламента. Целта на мярката е да се осигури по-добър контрол и превенция на разпространението на инфекцията.

 

След 6-часов разгорещен дебат депутатите гласуваха за въвеждането на по-строги мерки на 7 януари. Те мотивираха решението си с изравняване на условията с останалите граждани на страната, които влизат на редица обществени места с валиден сертификат или документ за преболедуване. Изискването ще важи както за народните представители, така и за служителите в НС, журналистите и гостите на парламента.

 

За да бъдат създадени всички необходими условия, Народното събрание осигури два лабораторни пункта в близост до входовете на двете сгради. В тях всеки, който не може да представи зелен сертификат, ще има възможност да се тества непосредствено преди влизане в сградата за своя сметка. Осигурени са и устройства за проверка на валидността на издадените сертификати или направените тестове.

 

Не се предвиждат допълнителни правила за достъп до сградите на парламента извън предвидените в решението от 7 януари. Изискването предизвика недоволство сред депутатите антиваксъри и цветисти реплики за ползите от сертификата. "Възраждане" дори организира протест, който за малко се размина без пострадали след щурма на Народното събрание.

Още от "България"

Експерти обследват пораженията по посевите от падналата градушка

След като комисиите опишат щетите, стопаните ще могат да получат обезщетение по линия на държавната помощ за компенсиране на щетите, причинени от неблагоприятни климатични събития

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени