Овладяна е ситуацията в района на Нови Искър, Фандъкова е на място

Има наводнени къщи в района на Нови Искър. Ще се описват щетите в рамките на деня, но трябва да спадне нивото на реките, екипите на пожарната са работили през нощта за издигането на диги, съобщи на извънреден брифинг от мястото столичният кмет Йорданка Фандъкова

Овладяна е ситуацията в района на Нови Искър, Фандъкова е на място
Овладяна е ситуацията в района на Нови Искър, Фандъкова е на място Източник: БНТ

"За радост имаме леко понижение на нивата на реките. Но продължават да бъдат наводнени участъци в населените места Нови Искър, Требич, Волуяк. Първата задача днес е да се отводни участъкът под моста на Курило, за да възстановим движението на автобусите там. Те все още се движат по обходен маршрут и също така да се работи в Мировяне за помагане на хората за отводняване на къщите. В момента екипите се насочват в района на Нови Искър, за да се издигнат диги и в Требич, където е кметът на район Надежда, където също трябва да се направят диги. Има една сграда на хоспис, която защитаваме с издигането на диги", каза Фандъкова. 
Кметът обясни, че още днес ще започне описването на щетите, но най-напред трябва да спаднат нивата на реките. Екипите на пожарната са работили и през нощта за издигането на диги.
"Много важна е превенцията на Нови Искър, на входа на Нови Искър. Там е най-тежка ситуацията. И в Требич, където е кметът на район Надежда с екипите му, където също трябва да се направят диги. Нямаме бедствено положение на нито едно място в Софийска област. Няма блокирани хора. Продължаваме да наблюдаваме язовирите. За радост дигите, които се изградиха на три места в Мировяне свършиха работа и не се наложи евакуиране на хора. Язовир "Суходол-2" е покачил нивото. Говорихме с комисар Гетов, шефът на столична пожарна, да изпратят там помпи, за да не  допуснем преливане. Към момента няма опасност от преливане, но предприемаме действия по изпускане, за да предотвратим такова", обясни Фандъкова.

Още от "България"

Последни новини

Най-четени