Панихида в памет на жертвите на Голодомора беше отслужена в София

По данни на украински историци жертвите на глада в Украйна са 7 милиона и 200 хиляди

Росен Желязков и Олеся Илашчук
Росен Желязков и Олеся Илашчук Източник: Пресцентър на НС

Панихида в памет на жертвите на Голодомора беше отслужена в храм "Света Неделя" в София. На нея присъстваха посланикът на Украйна у нас Олеся Илашчук, председателят на Народното събрание Росен Желязков, както и представители на парламентарно представени формации.

 

Важно да почитаме паметта на жертвите и да си спомняме това, каза посланикът на Украйна и отбеляза, че Голодоморът е отнел хиляди животи. "Злото се завръща. Войната започна. Историята се повтаря. Същото беше и по време на Холокоста. Голодоморът беше грубо престъпление срещу идентичността на украинците", каза Илашчук. Ще продължим да споделяме фактите, за да постигнем справедливост в името на жертвите, добави тя.

 

Росен Желязков посочи, че Голодоморът няма аналог. Той отбеляза, че след Втората световна война е имало надежда, че хората са си научили уроците, но допълни, че за съжаление историята опровергава това. Като българи сме взели позиция за твърда подкрепа на братския християнски украински народ, каза още Желязков.

 

Панихида в памет на загиналите по време на Гладомора в Украйна
Панихида в памет на загиналите по време на Гладомора в Украйна Източник: Пресцентър на НС

Големият глад през 1932-1933 година - Голодомор, обхваща основните зърнени райони на бившия СССР - Украйна, Северен Кавказ, Долна и Средна Волга, Казахстан, Западен Сибир и Южен Урал, сочи информация на отдел "Справочна" на БТА. От глад през този период са загинали 7-8 милиона души, от които 3,5 милиона в Украйна, 2 милиона в Казахстан и Киргизстан и 2-2,5 милиона в Русия.

 

Икономически необоснованата насилствена колективизация в СССР през 1929-1930 година води до рязък спад на селскостопанското производство, включително на хляб. Планът на хлебозаводите е увеличен и през 1930 г. от Украйна са изнесени 7,7 милиона тона зърно, използвано главно за покриване на експортните ангажименти на страната.

 

Панихида в памет на загиналите по време на Гладомора в Украйна
Панихида в памет на загиналите по време на Гладомора в Украйна Източник: Пресцентър на НС

През 1931 г. републиката трябва отново да даде планираните 7,7 милиона тона в момент, когато реколтата била намаляла до 5 милиона тона. Вследствие на некомпетентната политика в селското стопанство и интензивния износ на зърно през 1931 година, ситуацията с прехраната става критична.

 

На 27 ноември 1932 г. на съвместно заседание на Политбюро и ЦК на Комунистическата партия на СССР Йосиф Сталин обяснява трудностите в хлебопроизводството "с проникване в колхозите и совхозите на антисъветски елементи, организирали саботаж". Вестник "Правда" от 4 и 8 декември 1932 г. призовава към решителна борба с кулаците, особено в Украйна.

 

По данни на украински историци жертвите на глада в Украйна са 7 милиона и 200 хиляди. Гладът е ликвидиран едва в началото на 1934 г. На 28 ноември 2006 г. в Украйна е приет закон, признаващ големия глад през 1932-1933 година за геноцид. Всяка година на 26 ноември в Украйна се провеждат възпоменателни прояви в памет на 3,5 милиона жертви на Голодомора.

 

 

 
 

 

Още от "България"

Последни новини

Най-четени