Парламентът ратифицира договора за още осем изтребителя F-16

Предвижда се за новите машини да се похарчат $1,296 млрд.

Самолет F-16 Block 70
Самолет F-16 Block 70 Източник: Depositphotos

Парламентът одобри на първо четене ратификацията на договора за покупка на още осем изтребителя F-16. "За" гласуваха 152 депутати, "против" бяха 42, а 7 се въздържаха. Христо  Гаджев от ГЕРБ-СДС предложи договорът да бъде ратифициран и на второ четене в същото заседание. Основният спор бе между ГЕРБ, "Демократична България" с БСП и "Възраждане". 

 

Депутатите вече дадоха принципна подкрепа за сделката. В началото на месеца покупката бе одобрена от комисията по отбрана и в пленарна зала. Предвижда се за новите машини да се похарчат $1,296 млрд.

 

Според военния министър Димитър Стоянов първите осем военни самолети F-16, купени с предишния договор, се очакват през 2025 година, а вторите са с хоризонт 2029 - та година. По думите му България се нуждае от още машини. След гласуването той заяви, че след вземането на политическото решение за купуване на F-16 през 2019 г. експертните мнения вече нямали значение.

 

Той подчерта, че без втория договор няма да има въоръжение за машините. "Ако останем само с първия договор, ще имаме осем чудесни самолета, но няма да имат високоточно оръжие, въоръжение въздух-земя, няма да боекомплект, за да се изпълняват задчите. Във втория договор всички дефицити от първия договор са добавени", заяви той.

 

Жизненият цикъл на сегашните МиГ-29 няма да стигне до 2029 г. Междувременно се появиха идеи за купуване на други машини на лизинг, докато поръчаните F-16 бъдат произведени. Засега тази идея не среща особена подкрепа в парламента.

 

Появи се и информация, която разпространи депутатът от ДБ иво Мирчев, че Нидерландия е готова да предостави излишни самолети F-16 на източноевропейските си сюзници в НАТО, за да изпратят те МиГ-ове на Украйна. Според Стоянов на България е предложено единствено обучение на пилоти, но не и машини.

Още от "България"

МВР след разследването на "Скай нюз": Наши полицаи са били на пост, но не са стреляли

Според казаното от силовото ведомство 65 души са се опитали да преминат нелегално границата през въпросната вечер, а освен това е имало агресивно поведение и са хвърляли камъни по колата им

Прочетете повече прочетете повече

Ръководителят на прокуратурата в Одеса пред Международната конференция "STOP HATE SPEECH": Украйна е изправена пред най-

Лекторите изказаха специални благодарности на главния прокурор на Република България Иван Гешев за домакинството на международния форум, посветен на юридическия отговор срещу престъпленията от омраза в Европа

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени