Парламентът създаде комисия за пътната карта и "Балкански поток"

Още миналата седмица от ГЕРБ-СДС заявиха, че ще подкрепят създаването на тази комисия

Борисов и Вучич на трасето на "Балкански поток"
Борисов и Вучич на трасето на "Балкански поток" Източник: МС

Парламентът прие проект на решение, с което създаде Временна комисия, която да установи всички факти и обстоятелства относно "Пътната карта" и "Балкански поток". Проекторешението бе прието със 182 гласа "за", само един депутат от ГЕРБ-СДС бе "против".

 

Комисията е на паритетен принцип. Всяка партия има по двама представители в нея. От ГЕРБ-СДС това ще бъдат Томислав Дончев и Александър Ненков, от ПП-ДБ - Венко Сабрутев и Мартин Димитров, от ДПС - Рамадан Аталай и Станислав Анастасов, от "Възраждане" - Даниел Проданов и Коста Стоянов, от БСП - Драгомир Стойнев и Борислав Гуцанов, а от ИТН - Тошко Йорданов и Павела Митова. 

 

Депутатите обаче не успяха да изберат председател на комисията. Двете кандидатури бяха на Венко Сабрутев от ПП-ДБ и Коста Стоянов от "Възраждане", но и двете не бяха приети. Жечо Станков предложи председателят на Народното събрание Росен Желязков да определя такъв преди всяко заседание на комисията. 

 

По време на дебатите Теменужка Петкова (ГЕРБ-СДС) заяви, че "Балкански поток" е проект, който може да се види, пипне и носи стотици милиони. Тя допълни, че не се притесняват от временната комисия, защото са работили само в интерес на България.

 

Временната комисия бе поискана от парламентарната група на ПП-ДБ. Те смятат, че с изграждането на този проект България е дала възможност на Руската федерация да стартира войната срещу Украйна. 

 

Още миналата седмица от ГЕРБ-СДС заявиха, че ще подкрепят създаването на тази комисия. Те обаче припомниха, че именно благодарение на тези тръби Асен Василев се е опитал да наложи такса от 20 лева за мегават транзитен пренос на газ към Сърбия, Австрия и Унгария. 

Още от "България"

От днес гражданите могат да проверят чрез ГД ГРАО номера на избирателната секция и мястото на гласуване на изборите на

Всеки избирател, който има постоянен и настоящ адрес в различни населени места, може да поиска вписване в избирателния списък по настоящ адрес

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени