Парламентът създаде временна комисия за разследване на криптопирамидата NEXO

Комисията е на паритетен принцип – по двама народни представители от всяка парламентарна група

Даниел Митов, ГЕРБ
Даниел Митов, ГЕРБ Източник: Zonanews

С пълно единодушие депутатите решиха да бъде създадена временна комисия за разследване на всички факти и обстоятелства около дейността на криптопирамидата "Nexo" за извършване на потенциална незаконна дейност, включваща структури, финансиращи тероризма и организираната престъпност, както и финансирането на политически партии в България.  

 

Приети бяха редакционните поправки на ДПС в проверката да бъде включена и компанията "Nexo Capital" и свързаните с нея юридически и физически лица и беше отхвърлено искането на ПП да се провери финансирането на всички партии в предизборната кампания м.г.  

 

Комисията е на паритетен принцип – по двама народни представители от всяка парламентарна група. Тя ще работи един месец и трябва да излезе с доклад за констатациите и изводите, до които се стигнала. Депутатите не приеха предложението на "Продължаваме промяната" комисията да се занимава и с установяване на всички факти и обстоятелства относно финансирането на всички политически партии на парламентарните избори миналата година. Тезата на ПП е, че ГЕРБ-СДС са изхарчили повече пари, отколкото е субсидията им.

 

За председател на временната комисия беше избран Даниел Митов от ГЕРБ-СДС, а Десислава Трифонова от парламентарната група за член.

 

Останалите членове на комисия са: от "Продължаваме промяната" –  Рена Стефанова и Асен Василев ; от ДПС –  Йордан Цонев и Петър Чобанов; "Възраждане" – Златан Златанов и Ивайло Чорбов". "БСП за България" ще бъде представена от Иван Ченчев и Илиян Йончев, "Демократична България" от Божидар Божанов и Надежда Йорданова, а "Български възход" – от Лидия Недева  и Гален Монев.

Още от "България"

Последни новини

Най-четени