Партията на чалга певеца Трифонов беше бламирана за част от промените в ИК

Повечето от предложенията им паднаха при гласуване в правната комисия на НС

Народно събрание
Народно събрание Източник: Zonanews

В края на вчерашното заседание на правната комисия паднаха голяма част от предложенията на "Има такъв народ". Радомир Чолаков от ГЕРБ-СДС обобщи, че приемането на Изборен кодекс "за една нощ" е "юридически фарс и цирк". Партията на чалга певеца Трифонов не беше подкрепена по въпроса за гласуване по пощата. Първоначално от  ИТН това трябваше да бъде въведено експериментално на президентските избори наесен. Пред вероятността за предсрочни парламентарни избори през лятото те промениха решението си и поискаха въвеждане на гласуване по пощата още на следващите избори, ако има такава възможност. Това се случи между двете четения на законопроекта. В становището си по законопроекта от МВнР посочиха, че гласуването по пощата е "съвсем оскъдно уредено", а предложените разпоредби оцениха като "неприложими". Представител на Министерство на външните работи изрази притеснението на ведомството относно капацитета на секционните избирателни комисии в чужбина да преброят огромия брой постъпили бюлетини. 


Предложението не се хареса и на "Демократична България", от която депутатите на Трифонов очакваха подкрепа. Десните се притесниха, че гласуването се оставя изцяло в ръцете на ЦИК. Преди процедурата по гласуване от "Демократична България" заявиха, че по принцип подкрепят пощенското гласуване, но са разтревожени от съответните неясноти, които въвежда този текст. "Притеснени сме, че този вид гласуване ще зависи изцяло от виждането на Централната избирателна комисия", заяви Надежда Йорданова от "Демократична България". Причината - "Има такъв народ" иска ЦИК да приеме реда и условията, по които да се проведе гласуването.  

 

За гласуването в чужбина отново влизат в действие отменените през 2016 г. разпоредби, според които секции се създават при само 40 подадени заявления от страна на български граждани. Връщат се и автоматичните секции при 100 гласували на предишните избори. Такива ще се образуват и по преценка на дипломати на място. Отпадна и таванът от 35 секции в страните извън ЕС, който също действаше от 2016 г. досега. Въпросът за избирателен район "Чужбина" обаче се сериозни разногласия. От "Има такъв народ" искаха такъв да се въведе след националното преброяване в края на тази година. От Демократична България" обаче поискаха това да се случи веднага.

 

Така към края на заседанието се стигна до предложената от "Има такъв народ" нова методика, по която да се определят мандатите в многомандатните изборни райони, в която е записано, че създаването на района в чужбина зависи от приключването на преброяването. При гласуването на методиката депутатите на Трифонов загубиха. Същото се повтори и при гласуването на основното им предложение да се отложи създаването на района до излизането на резултатите от преброяването. Мажоритарните избори, които се превърнаха в гореща тема за дебат в НС също отпадна. ИТН искаха това да се случи на следващите редовни избори, когато такива има, за да се даде достатъчно време. Това стана повод за съвсем резонни обвинения от страна на ГЕРБ-СДС, че партията на Трифонов демонстрира още в началото на политическото си реализиране крайна непоследователност и подвеждане на избирателите си. Заключението на ключови говорители от ГЕРБ, че ИТН е излъгаа хората, които са гласували за нея е напълно основателна.  

 

Машинният вот става задължителен за секциите с над 300 избиратели. Това стана с постигането на пълен консенсус. Машини няма да се ползват само в по-малките населени места или в случаи на технически неизправности.  В чужбина ще се гласува с устройства, както предложи "Има такъв народ", но само в секциите, за образуването на които са подадени не по-малко от 300 заявления, или в които на последните избори са гласували не по-малко от 300 души. За изключенията и за извънредните случаи ще се запази хартиеното гласуване. От ЦИК коментираха, че е нецелесъобразно да се въвежда машинно гласуване в чужбина заради логистичните трудности и необходимия човешки и финансов ресурс.Според МВнР много въпроси остават без отговор. Един от тях например е транспортирането на устройствата зад граница и обратно. Забележките ще бъдат взети предвид, каза председателят на правната комисия Радостин Василев, без да даде повече подробности как ще стане това.

 

Възможно е да няма достатъчно устройства за евентуални предсрочни избори през юли, посочиха в становище от "Сиела Норма". Засега не е ясно колко машини ще бъдат необходими за следващия вот, но при новите условия те със сигурност ще бъдат повече от поръчаните 9600 броя за последните избори. Отхвърлено бе предложението за дистанционно гласуване за предсрочните парламентарни избори. Решено бе на изборите за президент и вицепрезидент през есента на 2021. г да се проведе първото експериментално електронно гласуване. Гласовете от него няма да се смятат към общия резултат. Предложението бе прието с 8 гласа "за".

 

Част от депутатите скандалнопромениха начина, по който ще се образува и назначава съставът ЦИК, увеличавайки сериозно влиянието на Румен Радев в този сегмент на изборното законодателство и то в година на президентски избори. С новите текстове, внесени от "Има такъв народ", съставът на ЦИК се намалява до 15 члена. Вече цялата комисия ще се назначава с указ на държавния глава след публични консултации и процедура, определени от него, по предложение на парламентарно представените партии и коалиции. Оставен бе двуседмичен срок на държавния глава да направи промените, ако законът бъде приет. 

 

За момента се отлага въпросът за обновяване на избирателните списъци. По идея на "Има такъв народ" и "Демократична България" се прие, че заявлението за гласуване по настоящ адрес ще може да се подава на интернет страницата на ГД ГРАО, като дирекцията ще извършва автоматизирана проверка на вписаните в заявката данни. Одобрена беше идеята, подкрепена от повечето парламентарни формации, да се позволи видеонаблюдението при броенето на бюлетините и попълването на изборните протоколи в секционните избирателни комисии. Редът и условията, по които ще се извършва наблюдението, ще се определят от ЦИК.

 

Окончателното гласуване на промените в Изборния кодекс предстои да се случи днес, (28.04.) в пленарна зала.

Още от "България"

Експерти обследват пораженията по посевите от падналата градушка

След като комисиите опишат щетите, стопаните ще могат да получат обезщетение по линия на държавната помощ за компенсиране на щетите, причинени от неблагоприятни климатични събития

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени