Първият полет от София за Скопие ще се осъществи на 11 февруари

В западната ни съседка ще има съвместна среща, на която ще се обсъди създаването на авиокомпания за линията Скопие – София

На 11 февруари тази година ще се реализира първият полет София – Скопие
На 11 февруари тази година ще се реализира първият полет София – Скопие Източник: Pixabay
Първият полет от София за Скопие ще се осъществи на 11 февруари, съобщи кореспондентът на bTV в Северна Македония. На борда ще бъде българска делегация, водена от министъра на транспорта и съобщенията Николай Събев. В западната ни съседка ще има съвместна среща, на която ще се обсъди създаването на авиокомпания за линията Скопие – София. 
 
Македонският министър на транспорта и съобщенията Благой Бочварски очаква тази авиокомпания да свърже двете столици и да започне да работи редовно от началото на март.
 
"На 10 февруари в София ще имам работна среща с министър Събев, заедно с нашите екипи от Комисията по транспорт и инфраструктура, а на следващия ден на 11 февруари ще се реализира първият полет София – Скопие, където министърът, с български туроператори, ще пристигне в Скопие. На съвместната среща тук с нас, включително и с нашите туроператори, ще обсъдим създаването на тази линия като редовна, която ще предостави нови предимства и най-добрите решения за нашите граждани", обясни Бочварски.
 
Министърът на външните работи на Северна Македония Буяр Османи каза на брифинг с македонски журналисти, че следващата седмица делегация, водена от него, ще бъде в София, за да обсъдят с българските власти политическия пакет от въпроси, познат като "4+1".
 
Той коментира и вчерашното съвместно честване на Гоце Делчев, като обясни че комисията по исторически въпроси има споразумение за съвместно почитане  пет исторически личности, включително Св. Кирил и Методий и Климент Охридски.
 
"Мисля, че подобни политически жестове могат само да помогнат в околната среда, защото различията не винаги трябва да се разглеждат като негативни за отношенията между двете страни, защото в крайна сметка историята е такава, че се допуска мултиперспектива, така че понякога се предпочита в интерпретации на различни "исторически събития", добави Османи.
 
Без да обявява срокове, Османи за пореден път потвърди пред bTV, че българите ще бъдат включени в Конституцията.
 
"Това е искане на гражданите на Северна Македония, които имат българска етническа принадлежност, така че всеки гражданин на РСМ да има право да отправя свои искания пред държавата и държавата да реагира на това", каза Буяр Османи.
 
Преговорите между двете страни продължават чрез комисии, които обсъждат бъдещето четири пъти и историята веднъж. 

Още от "България"

Последни новини

Най-четени