Патриарх Неофит: С нова надежда прекрачваме прага на 2021 г.

Това се казва в негово послание по случай новата година

Патриарх Неофит
Патриарх Неофит Източник: Българска Патриаршия

В първия ден от новата година митрополит Антоний отслужи тържествената Света Василиева литургия в катедралния храм „Свети Александър Невски” в София. Службата е първата за 2021 г., в която си спомняме Обрезанието Господно, случило се на осмия ден от раждането на Исус Христос.

„Това изпитание, на което бяхме подложени през 2020 г., много скоро да отмине и хората да си върнат нормалния начин на живот. С повече вяра, упование в Бога и още по-твърди и непоколебими в житейския си път, изпълнен с много любов към Бога, към хората и самите себе си”, призова митрополит Антоний, цитиран от НОВА.

По традиция, в началото на календарната година, църквата отправи патриаршеското послание към вярващите. В него Патриарх Неофит изразява надежда изминалата 2020 г. да ни е направила по-мъдри и още по-мотивирани да се борим заедно за дара на живота. 

„С благодарност към Бога и с нова надежда за България и за целия свят прекрачваме прага на 2021 г.”, казва той. 

„Огрени от тази божествена Светлина още тук, на земята, окрилени от нашата вяра, споделяйки нашата общанепомрачена надежда, и днес, както при раздялата ни с всяка стара година, ние се молим Новолетието да ни донесе повече радости, сбъднати надежди и мечти. Да бъде година, през която всеки от нас и всички заедно да разгърнем потенциала си като постигнем още много благословени от Всеподателя Бога достижения и успехи като общество и като народ”, изказва патриарх Неофит.

Обръщението му гласи още: „Надяваме се и се молим изминалата 2020 г., която не само за нас, но и за целия свят, беше година на невижданото изпитание на пандемията от новия и непознат доскоро на човечеството вирус, да ни е направила по-мъдри и още повече мотивирани да се борим заедно за дара на живота –за дарувания ни от Бога земен живот, в очакване и подготовка за вечния, защото Бог иска да имаме живот и да го имаме „в изобилие“.

„Благодатта и мирът на нашия Господ Иисус Христос и общението в Светия Дух да бъдат с всички нас! За много и благословени години! С нова надежда прекрачваме прага на 2021”, завършва патриархът.

Източник: НОВА

Още от "България"

Прокуратурата: Законопроектът за съдебната власт съдържа сериозни недостатъци и се нуждае от редакция и допълнително обс

В становището е направен обстоен преглед на предложенията за промени като са изложени аргументи за това, че някои от тях не съответстват на Конституцията и са в противоречие с принципите на правовата държава

Прочетете повече прочетете повече

Еврокомисар Йохансон: България и Румъния са напълно готови за сухопътен Шенген

От началото на годината опити за нелегално преминаване на границата ни са направили малко над 7 000 лица. За сравнение миналата година лицата са били 27 000, заяви Калин Стоянов

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени