Петков и Рашков с нелепо оправдание: Прокуратурата ни саботира

С безумия си снощен брифинг двамата отново доказаха, че извършеното срещу лидера на ГЕРБ, ПР-а Севдалина Арнаудова и бившия финансов министър Владислав Горанов е тотално беззаконие, политическа репресия и поръчка

Кирил Петков
Кирил Петков Източник: МС

"Изправени сме за пореден път пред абсолютен саботаж на прокуратурата под ръководството на Гешев. От това, което чухме - укриват се документи за искане на повдигане на обвинения прикриват се и се игнорират сведения от изнудваното лице, за да не се извърши разследване по закон. Това заяви на среднощен брифинг премиерът Кирил Петков.

 

"Сведения,  които са всеобщо известни, отричат се законови правомощия на разследващите органи и се спъва дейността на всеки, който иска да се бори с корупцията в България. Независима прокуратура няма", допълни той. С което отново доказа, че извършеното срещу лидера на ГЕРБ, ПР-а Севдалина Арнаудова и бившия финансов министър Владислав Горанов е тотално беззаконие, политическа репресия и поръчка. Иначе как да си обясним фразата "Сведения, които са всеобщо известни"! Това очевидно е отблясък от вярата му, че намерените в Гугъл фейкове, лъжи, измислици и неверни твърдения имат някаква доказателствена стойност!

 

Премиерът предостави думата с повече подробности на бившия комунистически следовател, а сега вътрешен министър Бойко Рашков.

"Чухме късно днес становището на прокуратурата. Тя направи изводи за изхода от производство, на което току що е поставено началото. Производство, по което не е имало време да се съберат доказателства, защото е провеждана проверка в случая. Проверка, която има за цел да се съберат евентуално достатъчно данни, за да може да се реши дали да се образува досъдебно производство", коментира той, цитиран от Tribune.

 

По думите му има събрани сведения дори и от хазартния бос Васил Божков, който има повдигнати 19 обвинения.

"По тази проверка са събрани сведения включително и от Васил Божков, саморъчно подписани от него, никой не твърди, че те имат процесуалните качества на показания, защото действието не е извършено по реда на НПК. На практика вчера е стартирало такова, вместо прокуратурата да заяви пред вас и пред обществото, че тя ще предприеме това действие. Тя се постара да обяви че МВР не е направило нищо, или да предприеме елементарни проверочни действия. Още преди няколко години Божков беше публикувал в медиите факти, които сега бяха предмет на тази проверка", обясни Рашков.

 

"Прокуратурата не се самосезира или ние не разбрахме да има проверка", лаконично обяви министърът на вътрешните работи. Рашков заяви, че от дълго време МВР няма доверие в прокуратурата. Той директно заяви, че там "потъват материали", и никой не знае каква е тяхната съдба и отново се върна на изтърканата тема за АМ "Хемус". Припомняме, че лъжите на Рашков за "сакове с пари" бяха опровергани преди време не от кого да е, а от зам.-директора на ГДБОП, който по БНТ каза, че никакив сакове не са намирали.

 

"Например още през октомври миналата година сме изпратили огромен обем материали за АМ "Хемус" и до ден днешен няма реакция от прокуратура. Специално за Божков и фактите които изнася, че е бил под натиска на Горанов, Бориков и Арнаудова по този въпрос ние сме събрали определени факти", заяви Рашков.

 

Силовият министър прехвърли отговорността на прокуратурата, че брифингът в Министерски съвет, на който са извикани журналистите е късно, защото от обвинението - късно са говорили. "Нагласиха брифинга да им е късно, но чух откровени лъжи, нямало проект на постановление на искане за задържане и обвинение, а те се съдържат в самата преписка и са изпратени преди обяд в прокуратурата", заяви Рашков.

 

Поредна лъжа било, че липсвали и доказателства, заяви Рашков и запита как да има доказателства, когато сега били поставили началото на наказателния процес. Според него разследването трябвало да върви с ускорено темпо, а и да се разпита Васил Божков в Дубай, за да се види дали е оказван натиск върху него.

 

Рашков допълни, че прокуратурата била направила всичко необходимо, за да смачка труда на една агенция и от тук нататък, може би да не е възможно да докажат каквото и да било.

 

Лъжите на Кирил Петков продължиха с твърдението, че прокуратурата имала още един сериозен проблем - че по този казус работи и европейската прокуратура, и сега имало паралелна европейска структура, на която те вярвали много повече. Този човек за пореден път доказва, че има нещо не съвсем наред в поведението и мисленето му. Как е възможно да се твърди, че по този казус работи европейската прокуратура, след като собственото му МВР, начело с Рашков, беше принудено още вчера да признае, че това не е вярно. И да опровергае собствения си пресцентър, който обяви, че никаква европейска прокуратура не работи по случая. 

 

За това щяло да има ясна информация на ниво ЕС.

"Много хора казват, че България е превзета държава, ще продължим да се борим. България да бъде една свободна и европейска държава. Битката е започнала и от тук нататък ще работим с всички инструменти на Европа. Съжалявам, че прокуратурата се изложи по толкова очеваден начин.", допълни премиерът.

На въпрос, че показаните документи нямат входящи номера, Рашков заяви, че това били копия. Той не можел да каже кога полицаите са били в прокуратурата. Рашков заяви, че разследващите полаци са горе на втория етаж в Министерски съвет и могат да кажат всичко, като не стана ясно, защо се намират в сградата. 

"Не искайте от мен да знам всичко, във връзка с всички разследвания", заяви Рашков на въпрос къде са данните, че Европрокуратурата работи по случая. Имало толкова много случаи по които от европейската прокуратура работили, че той не можел да знае такива подробности. 

Още от "България"

Последни новини

Най-четени