Петя Аврамова, ГЕРБ - СДС: Наблюдаваме едни абсолютно нелогични и хаотични действия на служебния министър на регионалното развитие и благоустройството

Работа на МРРБ е да осигури финансов ресурс, допълни тя

Петя Аврамова в НС
Петя Аврамова в НС Източник: ПП ГЕРБ

Наблюдаваме едни абсолютно нелогични и хаотични действия на служебния министър на регионалното развитие и благоустройството. Това каза народният представител от ПГ на ГЕРБ - СДС Петя Аврамова пред журналистив НС, цитирана от Агенция "Фокус".

 

"Изгледах брифинга на служебния министър Комитова и си направих няколко извода от това, което чух. Първо, наблюдаваме едни абсолютно нелогични и хаотични действия на служебния министър на регионалното развитие и благоустройството. Министър Комитова не спря ремонтите по пътищата с мотива, че няма финансов ресурс. Ние всички видяхме, че тя уволни назначения от нея председател на УС на АПИ с мотива, че е спрял ремонтите по пътищата и че това не е работа на Агенция "Пътна инфраструктура", а е работа на МРРБ да осигури финансов ресурс", заяви Аврамова.

 

По думите ѝ с актуализацията на бюджета, такива средства не са предвидени и няма как да бъдат получени от МРРБ.

 

"В зала на парламентарен контрол се опитах да подскажа на министър Комитова по темата възлагане над прогнозната стойност на договорите, че има такова юридическо становище, да го поиска от АПИ. Стойността на договорите е прогнозна и в документацията за обществената поръчка е обявено на потенциалните участници, че тази стойност е прогнозна и тя може да бъде надвишавана", добави народният представител от ГЕРБ-СДС.

 

И допълни: "Правителството с премиер г-н Борисов имаше като приоритет пътищата в държавата, добрата свързаност, развитието на регионите и добрата пътна инфраструктура. Ние сме изнасяли информация, че за подобряване на цялата пътна инфраструктура в държавата, са необходими милиарди. Никога не сме оставяли строителния бранш, който е структуроопределящ в икономиката на държавата и в който работят стотици хиляди работници и инженери без средства и винаги сме осигурявали такива. Мога само по години да ви изброя допълнителните целеви средства към Агенция "Пътна инфраструктура" с министерски постановления и с актуализация на бюджета".

 

По думите ѝ 2020 г. с актуализация на бюджета на АПИ са дадени допълнително 1.409 млрд. лв., 2019 - 984 млн., 2018 - 1.728 млрд. "Служебният министър Комитова нямаше проблем да предвиди в актуализацията на бюджета такива средства, да отпуши строителния бранш и хората в бранша да получават заплати. За мен вече е притеснително това управление на служебния министър, защото строителният сектор е важен и структуроопределящ сектор в България", каза още Аврамова.

Още от "България"

Експерти обследват пораженията по посевите от падналата градушка

След като комисиите опишат щетите, стопаните ще могат да получат обезщетение по линия на държавната помощ за компенсиране на щетите, причинени от неблагоприятни климатични събития

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени