Почина Асен Ошанов - юристът на Сакскобурготски, който го върна в България

Асен Ошанов е починал на 21 януари на 81-годишна възраст, след като в бил диагностициран с рак в края на 2020 г., съобщиха от семейството му

Почина царският юрист Асен Ошанов
Почина царският юрист Асен Ошанов Източник: Kingsimeon

Асен Ошанов е известен повече като юрист на Симеон Сакскобурготски, един от организаторите на "План Шипка", свързан със завръщането му в България, съосновател на НДСВ. С това е известен Асен Ошанов за широката публика. Приятелите и близките му го познават и в друга роля - като поет, пианист и страстен почитател на хазарта. 

 

Текстописец на емблематичната песен "Детелини", пълномощник на българското царско семейство, страстен приключенец и бохем, Асен Ошанов беше човек на правото и изкуството с изключителна жажда за живот. Освен дългогодишна кариера като юрист, наследството му включва над 40 стихосбирки и десетки авторски и преводни текстове на песни за артисти като Богдана Карадочева и Лили Иванова.

Опелото ще се състои на 25 януари от 13.30 часа в храм "Света Неделя" в тесен кръг заради ограниченията наложени от епидемичната обстановка в страната.

Още от "България"

Експерти обследват пораженията по посевите от падналата градушка

След като комисиите опишат щетите, стопаните ще могат да получат обезщетение по линия на държавната помощ за компенсиране на щетите, причинени от неблагоприятни климатични събития

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени