Почина Борислав Дионисиев - зет на члена на Политбюро на ЦК на КПСС Владимир Щербицки

Борислав Дионисиев последно беше женен за близначката на Гергана Паси - Михаела

Борислав Дионисиев
Борислав Дионисиев

Днес на 74 г. почина една от важните фигури на българския задкулисен преход - Борислав Дионисиев. Роден е на 27.07.1947 г. в София. През 1973 г. завършва семестриално "Международни икономически отношения" във ВИИ "Карл Маркс". Баща му Христо Дионисиев Николов работи като зав.отдел в Министерството на правосъдието, разбираме от личното му дело в архива на Комисията по досиетата. Първата му съпруга Здравка Владимирова Калайджиева е завършила право в СУ. Това е същата Здравка Калайджиева, която след 10 ноември 1989 г. беше български съдия в Европейския съд по правата на човека в Страсбург, а днес се подвизава като правозащитник.

 

Здравка Калайджиеав
Здравка Калайджиеав Източник: bTV

Самият Борислав Дионисиев е на работа в сп. "Отечество". Според архивите на Комисията по досиетата, през 1980 г. е осъществен оперативен контакт с него от Второ главно управление на Държавна сигурност (ВГУ-ДС). През следващата, 1981 г., е вербуван като агент "Христов" на ВГУ-ДС.

 

Борислав Дионисиев като агент Христов на ВГУ-ДС
Борислав Дионисиев като агент "Христов" на ВГУ-ДС
Източник: Zonanews

Пак от документи в личното му дело в КОМДОС разбираме, че Дионисиев многократно е пътувал в чужбина, поддържал е контролирани връзки с представители на американското посолство, вкл. първия секретар Робър Берън и Джон Байърли от "Политико-икономическата секция" на посолството на САЩ, който след години ще се върне в България като посланик.   

 

Борислав Дионисиев сключва брак през лятото на 1987 г. с дъщерята на члена на Политбюро на ЦК на КПСС Щербицки
Борислав Дионисиев сключва брак през лятото на 1987 г. с дъщерята на члена на Политбюро на ЦК на КПСС Щербицки
Източник: Zonanews

От една справка от ноември 1987 г. разбираме, че през лятото на същата година Борислав Дионисиев е сключил граждански брак със съветската гражданка Олга Владимировна Щербицка, родена на 28.09.1953 г. в СССР. Същата е дъщеря на др. Владимир Щербицки – член на Политбюро на ЦК на КПСС! Борислав Дионисиев последно беше женен за близначката на Гергана Паси - Михаела.

 

Днес Борислав Дионисиев е женен за близначката на Гергана Паси - Михаела
Днес Борислав Дионисиев е женен за близначката на Гергана Паси - Михаела
Източник: 24 часа

 

Още от "България"

Последни новини

Най-четени