Почина Борислав Дионисиев - зет на члена на Политбюро на ЦК на КПСС Владимир Щербицки

Борислав Дионисиев последно беше женен за близначката на Гергана Паси - Михаела

Борислав Дионисиев
Борислав Дионисиев

Днес на 74 г. почина една от важните фигури на българския задкулисен преход - Борислав Дионисиев. Роден е на 27.07.1947 г. в София. През 1973 г. завършва семестриално "Международни икономически отношения" във ВИИ "Карл Маркс". Баща му Христо Дионисиев Николов работи като зав.отдел в Министерството на правосъдието, разбираме от личното му дело в архива на Комисията по досиетата. Първата му съпруга Здравка Владимирова Калайджиева е завършила право в СУ. Това е същата Здравка Калайджиева, която след 10 ноември 1989 г. беше български съдия в Европейския съд по правата на човека в Страсбург, а днес се подвизава като правозащитник.

 

Здравка Калайджиеав
Здравка Калайджиеав Източник: bTV

Самият Борислав Дионисиев е на работа в сп. "Отечество". Според архивите на Комисията по досиетата, през 1980 г. е осъществен оперативен контакт с него от Второ главно управление на Държавна сигурност (ВГУ-ДС). През следващата, 1981 г., е вербуван като агент "Христов" на ВГУ-ДС.

 

Борислав Дионисиев като агент Христов на ВГУ-ДС
Борислав Дионисиев като агент "Христов" на ВГУ-ДС
Източник: Zonanews

Пак от документи в личното му дело в КОМДОС разбираме, че Дионисиев многократно е пътувал в чужбина, поддържал е контролирани връзки с представители на американското посолство, вкл. първия секретар Робър Берън и Джон Байърли от "Политико-икономическата секция" на посолството на САЩ, който след години ще се върне в България като посланик.   

 

Борислав Дионисиев сключва брак през лятото на 1987 г. с дъщерята на члена на Политбюро на ЦК на КПСС Щербицки
Борислав Дионисиев сключва брак през лятото на 1987 г. с дъщерята на члена на Политбюро на ЦК на КПСС Щербицки
Източник: Zonanews

От една справка от ноември 1987 г. разбираме, че през лятото на същата година Борислав Дионисиев е сключил граждански брак със съветската гражданка Олга Владимировна Щербицка, родена на 28.09.1953 г. в СССР. Същата е дъщеря на др. Владимир Щербицки – член на Политбюро на ЦК на КПСС! Борислав Дионисиев последно беше женен за близначката на Гергана Паси - Михаела.

 

Днес Борислав Дионисиев е женен за близначката на Гергана Паси - Михаела
Днес Борислав Дионисиев е женен за близначката на Гергана Паси - Михаела
Източник: 24 часа

 

Още от "България"

Експерти обследват пораженията по посевите от падналата градушка

След като комисиите опишат щетите, стопаните ще могат да получат обезщетение по линия на държавната помощ за компенсиране на щетите, причинени от неблагоприятни климатични събития

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени