Почина фотожурналистът Цветан Томчев

Работил е в различни вестници и списания, сред които "Стандарт", "Нощен Труд" и "Труд", носител е на наградата за фотожурналистика "Черноризец Храбър"

Цветан Томчев
Цветан Томчев Източник: Facebook

Почина фотожурналистът Цветан Томчев, съобщава БТА. Цветан Томчев е роден през 1960 г. в Ловеч. Завършил е фотография в Техникум по фотография "Юлиус Фучик" в София и българска филология в СУ "СВ. Климент Охридски".

 

Работил е в различни вестници и списания, сред които "Стандарт", "Нощен Труд" и "Труд". Носител е на наградата за фотожурналистика "Черноризец Храбър". Томчев преподаваше фотожурналистика в Нов български университет, а напоследък и в професионалната гимназия по полиграфия и фотография в София.

 

Автор е на документални филми за българските общности в Албания, в Косово, за потомците на волжките българи в днешен Татарстан, за съдбата на бежанците от Егейска Македония, за катарите във Франция и др.

 

Негова е книгата "Големите фоторепортери на България" в две части, обхващащи периода 1912 - 1989 г., както и каталогът "Българска фотожурналистика". Организатор е на националната изложба за българска фотожурналистика "БгПресФото" от 2002 г. насам. Председател е и на фондация "БгПресФото". 

Още от "България"

Последни новини

Най-четени