Почина легендарният рок музикант Кирил Маричков

Първите му стъпки в музиката са с рок формацията "Бъндараците", а след като "Бъндараците" се разделят, Маричков и барабанистът Петър Цанков основават "Щурците"

Кирил Маричков
Кирил Маричков Източник: БГНЕС

Музикантът Кирил Маричков е починал при инцидент тази вечер. Той е бил заедно с "Фондацията" във врачанското село Селановци. Групата е трябвало да изнесе концерт там. По първоначална информация Маричков е паднал на сцената и е получил тежка травма.

 

Кирил Маричков бе на 79 години. Той е една от легендите на българската рок сцена. Първите му стъпки в музиката са с рок формацията "Бъндараците". Там свири на бас китара, а през 1967 г., след като "Бъндараците" се разделят, Маричков и барабанистът Петър Цанков основават "Щурците".

 

В списъка на създадените от него песни са хитове като "Рок в минало време", "Вкусът на времето", "Конникът", "Клетва", "Вълшебен цвят". "Щурците", наред с ФСБ, "Сигнал" и "Ахат", са една от най-влиятелните български рок групи на 20 век.

 

С преустановяването на активната творческа и концертна дейност на "Щурците", Кирил Маричков се отдава на солови проекти и обществени ангажименти. От 2013 г. е член на супергрупата "Фондацията" заедно с Добрин Векилов - Дони, Иван Лечев, Славчо Николов и Венко Поромански.

Още от "България"

Децата и младите хора с редки очни болести в България все още не разполагат с експертен център за лечението им

Пациентите призовават медицинските специалисти и здравните власти да предприемат действия за неотложното разкриване на поне два центъра за комплексна грижа на повечето заболявания в страната

Прочетете повече прочетете повече

Дело за финансиране на тероризъм, започнато от Иван Гешев като зам.-главен прокурор, е прекратено

Делото е срещу международна организирана престъпна група, свързана с финансиране на тероризъм извън България и използвала метода "хавала", чрез който парите не се преместват физически

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени