Почина писателят Алек Попов - автор на ''Мисия Лондон''

Той беше един от най-оригиналните и талантливи съвременни български белетристи, пишат от БАН, където той бе член-кореспондент

Алек Попов
Алек Попов Източник: БТА

На 58 години днес почина писателят Алек Попов - автор на култовия роман "Мисия Лондон". Трагичната вест съобщиха от Българската академия на науките, където Попов бе член-кореспондент.

 

"Той беше един от най-оригиналните и талантливи съвременни български белетристи. До последния си дъх се опитваше да разгадае тайните на българското слово, дълбаеше в безкрайните тунели на отечественото езиково пространство и чрез творбите си показваше и разгръщаше многобагровата палитра на българската изящна словесност", пишат от Академията.

Многократно в различни свои интервюта и беседи той заявяваше, че е писател, който цял живот се труди на "нивата на езика". Затова и неговия основен инструмент е именно българският език. Алек Попов се интересуваше много от развитието на нашия език, от неговото обогатяване и магичната му способност да изразява и изобразява конкретните пулсации на духа на времето. Творбите му доказваха по елегантен начин това и предизвикваха у четящия човек желание за размисъл, за диалог, а понякога и за полемика. Но нали тъкмо в полемиката и в спора се ражда истината?

Книгите на Алек Попов се радваха на завиден читателски интерес. Неслучайно някои от тях имаха редица преиздания, какъвто например е случаят със сатиричния му роман "Мисия Лондон". Но нека тук добавим и други знакови негови белетристични творби като "Черната кутия" , "Мисия Туран", "Митология на прехода", "Спътник на радикалния мислител", "Телесни плевели" и т.н. В тях авторът демонстрираше умението си за дискретен психологически анализ на своите герои, таланта си да води живо и увлекателно повествованието, да владее фабулата и сюжета на разказа, новелата или романа. И преди всичко да постига впечатляващо иронично самоотстранение, кодирано не само в сюжета, но и в езиковата фактура на творбата, припомнят пот БАН.

 

Алек Попов е роден на 16 януари 1966 г. в София. Завършва Националната гимназия за древни езици и култури "Константин Кирил Философ" и българска филология в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Работил е като редактор, уредник в Националния литературен музей и дипломат (аташе по културата в българското посолство в Лондон).Директор е на Дома на детската книга в София и главен редактор на списание "Родна реч". На 22 октомври 2012 г. Алек Попов е избран за член-кореспондент на Българската академия на науките в направление "Творци на изкуството".

 

Разказите и есетата му са преведени на унгарски, сръбски, чешки, полски, словенски, датски, английски, немски, френски, турски, албански език. Носител е на наградите "Райко Алексиев", "Чудомир", "Прозарт", "Елиас Канети", "Хеликон", "Павел Вежинов" и др.

 

Поклон пред паметта му!

Още от "България"

Последни новини

Най-четени