Полицейски тормоз срещу българския център в Босилеград

Сърбия се плаши от книга на Едвин Сугарев

На границата са спрени Едвин Сугарев, Александър Сиди, Мария Цветкова и Валентин Янев
На границата са спрени Едвин Сугарев, Александър Сиди, Мария Цветкова и Валентин Янев Източник: Пресцентър ВМРО

Група цивилни полицаи и инспектори от община Сурдулица направиха обиск на помещенията на Културно-информационния център "Босилеград" в Деня на Западните покрайнини - 8 ноември. Акцията е по нареждане на Висшия съд от град Враня. След обиска временно са взети 23 книги на българския писател, поет и дипломат Едвин Сугарев, съобщава БТА.

 

Книгата на Сугарев "Елегията за краището" на няколко пъти през последните месеци бе спирана при опит да бъде пренесена на територията на Сърбия. За председателя на КИЦ "Босилеград" Иван Николов е "крайно изненадващо и неразбираемо" това "внезапно претърсване" на офисите на сдружението.

 

По заповед, издадена от Висшия съд във Враня, по предварително производство, в 14:10 часа в КИЦ са нахлули шест цивилни полицаи от Полицейското управление в Сурдулица под предлог, че търсят следи и предмети, важни за наказателно производство по чл. 317, ал. 1 от Наказателния кодекс на Сърбия - предизвикване на национална, расова и религиозна омраза и нетърпимост.

 

Причината за тези действия се разбира, когато служебните лица решават да приберат всички книги на Едвин Сугарев. Те изземат всичките 23 книги, които се намират в офиса на КИЦ. За своите действия пишат протокол и издават бележка за временно задържане на взетите книги.

 

За тези действия веднага са известени дипломатическите представителства на България в Сърбия. Всичко това се случва само няколко часа преди планираната промоция по повод Деня на Западните покрайнини на книгата на Сугарев, която трябваше да се проведе тази вечер в клуба на КИЦ "Босилеград".

 

От пресцентъра на ВМРО съобщиха, че "с измислени мотиви на границата са спрени Едвин Сугарев, съпредседателят на ВМРО Александър Сиди, Мария Цветкова – член на ръководството на ВМРО, Валентин Янев – съпредседател на Граждански комитет "Западни покрайнини" и други".

Още от "България"

Ротацията в СЕМ започна: Габриела Наплатанова застава начело за 6 месеца

До избора на Габриела Наплатанова и Симона Велева за ротационно заемане на ръководната длъжност се стигна след четири неуспешни гласувания на четири поредни заседания на членовете на регулатора

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени