Полицията предотврати провеждането на Луковмарш в София

След заповед на кмета служителите на реда разделиха участниците на малки групи

Луков марш
Луков марш Източник: АР

Полицията в София предотврати провеждането на т.нар. Луковмарш. След заповед на кмета Йорданка Фандъкова служителите на реда разделиха участниците на малки групи. От общината обявиха, че са одобрили само поднасяна на венци пред къщата на ген. Христо Луков. 

От МВнР изразиха подкрепата си за Столичната община и всички останали отговорни институции, които забраниха и осуетиха шествието. Тази тревожна проява на антисемитизъм, ксенофобия, омраза и нетърпимост няма място по улиците на София, заявяват в позиция от Външно.


"Българското правителство последователно и категорично е осъждало "Луковмарш". Той е антипод на непоколебимата и силно изразена традиционна толерантност на българското общество. Ние ще продължим да осъждаме остро и да се противопоставяме на всеки опит от страна на лица с екстремитски виждания да манипулират общественото мнение и да насаждат омраза, възползвайки се в най-голяма степен от страха и чувството за несигурност, предизвикани от пандемията", се казва още в позицията на МВнР.

"В условия на безпрецедентни предизвикателства, пред които всички ние сме изправени, е нужно повече единение и повече толерантност. ”Луковмарш” и събития, призоваващи към омраза и възхваляващи мрачни идеологии от миналото, нямат място в съвременното българско общество. Борбата с антисемитизма, нетолерантността и говора на омразата ще продължат, докато не остане и помен от тях", завършва позицията.

Още от "България"

Последни новини

Най-четени