Половин България вече е в червената COVID зона

14-дневната заболеваемост в страната също нараства - 277 заразени на 100 000 души

COVID - 19
COVID - 19 Източник: Zonanews

14 станаха областите в страната, които се намират в "червена" зона по ниво на заболеваемост от COVID-19, съобщи БНТ. Освен областите Бургас, Варна, Велико Търново, Пазарджик, Пловдив, Русе, Силистра, София град, Стара Загора, Търговище, Хасково, Ямбол в червено "светнаха" и Габрово и Шумен. Така половината страна вече е със заболеваемост над 250 на 100 000 души, като в Област Търговище тя е почти 500 на 100 000. За сравнение - преди 10 дни само две области бяха оцветени в червено - Бургас и Велико Търново.

 

14-дневната заболевамемост в страната също нараства - вече е 277 заразени на 100 000 души. За последното денонощие процентът на заразените е 6.5 при направени над 32 000 теста. Най-голям е броят на заразените в София, Пловдив и Стара Загора. В област Сливен временно се преустановяват масови събития заради увеличаване на заболеваемостта от COVID-19, съобщиха от Областния кризисен щаб, където днес се е състояло извънредно заседание.

 

По препоръка на щаба общините ще въведат отново противоепидемичните мерки за еднопосочно движение на потока от клиенти при спазване на дистанция и носенето на предпазни маски при посещение на пазарите. Временно се преустановява дейността на битаците в областта, както и провеждането на масови обществени събития, чествания, празници, фестивали и други, за да се избегне струпването на хора.

 

За да се ограничи риска от разпространение на коронавируса, щабът препоръчва на работодателите да въведат ежедневен филтър на входа на работното място, да организират по възможност работния процес при спазване на физическа дистанция, да контролират носенето на защитни предпазни маски в закрити производствени и търговски площи. РЗИ разполага с всички видове ваксини и е в готовност да осигури мобилни екипи, които при наличие на желаещи да извършат имунизация на място.

Още от "България"

От днес гражданите могат да проверят чрез ГД ГРАО номера на избирателната секция и мястото на гласуване на изборите на

Всеки избирател, който има постоянен и настоящ адрес в различни населени места, може да поиска вписване в избирателния списък по настоящ адрес

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени