Посланик Мустафа: Трансатлантическите отношения ще станат по-силни, България ще продължи да бъде важен съюзник

Нашата демокрация е била поставяна на изпитания и в миналото, но винаги е излизала по-силна от тези изпитания

Посланикът на САЩ Херо Мустафа
Посланикът на САЩ Херо Мустафа Източник: Twitter

В интервю за БНР (първото за българска медия, след встъпването в длъжност на новия президент) посланикът на Съединените щати в България Н. Пр. Херо Мустафа изрази увереност, че с новата американска администрация трансатлантическите отношения с Европейския съюз ще станат още по-силни. По думите ѝ мирното предаване на властта и възстановяването на ценностите на управлението чрез избори, свободата на словото и събиранията, са в сърцевината на американската демокрация.


"Встъпването в длъжност на нов президент е красиво, символично събитие, което ме изпълва с огромна гордост и благоговение за всичко това, което Америка олицетворява“, отбеляза в предаването "Хоризонт до обед" посланикът на Съединените щати в България.

Ние провеждаме церемонии по встъпване в длъжност на всеки четири години от 1789 година насам. Тези обвързани с демокрацията институции и традиции са важни и вчерашната церемония ме развълнува истински, както при всяко встъпване в длъжност. Това е подновяване на ангажимента на Америка към идеалите на демокрацията“, смята Н. Пр. Херо Мустафа.

Инагурацията на Джо Байдън`
Инагурацията на Джо БайдънИзточник: Getty Images

"Вчера станахме свидетели на мирно предаване на властта. Бившият президент Тръмп пожела на новата администрация на Байдън голям късмет и успех и каза също, че бъдещето на нашата страна никога не е било по-добро. Нашата демокрация е била поставяна на изпитания и в миналото, но винаги е излизала по-силна от тези изпитания", заяви още посланикът.

Като пример Херо Мустафа посочи възможността на досегашния президент Тръмп да внесе пред съда твърдения за измами по време на изборите през ноември дори пред Върховният съд. 

„И по всички 60 дела съдиите проведоха справедливи съдебни процеси, произнесоха се със съдебни актове съгласно американското право, и в много от случаите тези съдебни актове дори бяха постановени от съдии назначени от същия президент – ето това е силна демокрация“.

Още от "България"

Председателят на НСИ казва в парламента, дали България е готова за еврото

Още от деня на въвеждане на еврото титулярите на сметки ще могат да теглят от тях само евро, независимо дали тегленето ще става чрез АТМ/ПОС устройство или в офиса на банка, платежна институция и други

Прочетете повече прочетете повече

Внезапна вечерна проверка на полицията в трите центъра за бежанци в София

След инциденти с бежанци, единият от които именно в центъра в кв. "Овча купел", бяха внесени промени в закона, според които полиция, а не частни фирми трябва да охраняват центровете

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени