Последен ден от предизборната кампания преди балотажа

19 областни града не можаха да изберат кмет на първи тур

Избори, гласуване
Избори, гласуване Източник: Zonanews

В полунощ приключва предизборната кампания за предстоящия втори тур на местните избори на 5 ноември. Събота – 4 ноември, е ден за размисъл. На първия тур на 29 октомври гласоподавателите избираха 35 кметове на райони – 24 в София, шест в Пловдив и пет във Варна; 265 кметове на общини; 3041 кметове на кметства и 5053 общински съветници. На вота се гласуваше в 12 299 секции, от които 442 подвижни, но само с хартиени бюлетини. 

 

На втория тур на местния вот ще се гласува в около 7250 секции, като в 5900 секции ще се гласува с машина, обяви зам.-председателят и говорител на Централната избирателна комисия (ЦИК) Росица Матева по-рано тази седмица.  На втория тур на 5 ноември ще избираме 91 кметове на общини, 451 кметове на кметства и 31 кметове на райони. В четири кметства ще има балотаж, в който ще участват трима кандидати, тъй като вторият и третият са с еднакъв брой гласове – кметство Сухозем, Драгаш Войвода, Добрина, Васильово. Право на глас имат 6 308 052 избиратели, като в избирателните списъци за вота в неделя са включени и гражданите, придобили избирателни права между двата тура. 

 

В избирателните списъци са включени гражданите, подали заявление за гласуване по настоящ адрес, като те не могат да гласуват на постоянния си адрес и не се подават нови заявения за гласуване по настоящ адрес. Това се отнася и за заявленията за гласуване с подвижна урна. Съгласно Изборния кодекс (ИК) 24 часа преди изборния ден, както и в изборния ден, не се допуска предизборна агитация. Местната власт има право да забрани продажбата на алкохол на територията на общината си. На социологическите агенции се забранява да оповестяват допитвания до общественото мнение по повод изборите, под каквато и да е форма, 24 часа преди изборния ден до обявяване на края му.

 

Изборният ден на 5 ноември ще започне в 7:00 часа и ще продължи до 20:00 часа, като може да бъде удължен и до 21:00 часа. В деня на вота се забранява поставянето на агитационни материали на партии, коалиции и инициативни комитети в изборните помещения, както и на разстояние, по-малко от 50 метра от входа на сградата, в която е изборното помещение. Ако секционната избирателна комисия установи такива, тя незабавно ги отстранява - при необходимост със съдействието на кмета или кметския наместник и на органите на МВР.

Още от "България"

Последни новини

Най-четени