Посолството на САЩ: Не сме повдигали въпроси за "македонско малцинство" пред София

Това е казано в писмен отговор до БНТ

Посолство на САЩ в България
Посолство на САЩ в България Източник: Bg.usembassy.gov

Съединените щати подкрепят усилията на правителствата на България и Република Северна Македония да работят заедно, съвместно с ЕС, за разрешаване на двустранните проблеми. Това заявиха за БНТ в писмен отговор от Посолството на САЩ в София.

 

Повод е изявление на заместник-помощник държавния секретар по Западните Балкани Габриел Ескобар пред македонската секция на  "Гласът на Америка", в който се твърди, че Посолството на САЩ в София и българското правителство работят за адресиране въпросите на "македонското малцинство" у нас. Посолството уточнява, че интервюто е породило някои погрешни схващания относно политиката на САЩ в региона.

 

"Правителството на САЩ не е повдигало споменатите малцинствени въпроси пред българското правителство. Нашите дискусии с българското правителство са фокусирани върху нашата обща визия за по-силна, по-просперираща и обединена Европа чрез интеграция на всички нейни части, включително Западните Балкани".

 

БНТ разполага със скрип на пълното интервю, където се вижда, че думите "македонско малцинство" фигурират във въпроса на журналистиката, а не в отговора на Ескобар. Той отклонява въпроса към Посолството на САЩ у нас и заявява, че САЩ и България имат ползотворно и важно сътрудничество.

Още от "България"

Фестивалът на камерния танц Хасково 2024 единствен в България събира на една сцена танцьори от националните училища по

За три дни на сцената на Младежки център Хасково ще бъдат представени 432 танца. Участниците са над 550 от 50 танцови формации от 20 град

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени