Посолството на САЩ: Не сме повдигали въпроси за "македонско малцинство" пред София

Това е казано в писмен отговор до БНТ

Посолство на САЩ в България
Посолство на САЩ в България Източник: Bg.usembassy.gov

Съединените щати подкрепят усилията на правителствата на България и Република Северна Македония да работят заедно, съвместно с ЕС, за разрешаване на двустранните проблеми. Това заявиха за БНТ в писмен отговор от Посолството на САЩ в София.

 

Повод е изявление на заместник-помощник държавния секретар по Западните Балкани Габриел Ескобар пред македонската секция на  "Гласът на Америка", в който се твърди, че Посолството на САЩ в София и българското правителство работят за адресиране въпросите на "македонското малцинство" у нас. Посолството уточнява, че интервюто е породило някои погрешни схващания относно политиката на САЩ в региона.

 

"Правителството на САЩ не е повдигало споменатите малцинствени въпроси пред българското правителство. Нашите дискусии с българското правителство са фокусирани върху нашата обща визия за по-силна, по-просперираща и обединена Европа чрез интеграция на всички нейни части, включително Западните Балкани".

 

БНТ разполага със скрип на пълното интервю, където се вижда, че думите "македонско малцинство" фигурират във въпроса на журналистиката, а не в отговора на Ескобар. Той отклонява въпроса към Посолството на САЩ у нас и заявява, че САЩ и България имат ползотворно и важно сътрудничество.

Още от "България"

Последни новини

Най-четени