Посолството на САЩ у нас: Твърдо подкрепяме суверенитета на България

Позицията на американското посолство идва ден след като София обяви още един руски дипломат за персона нон грата помощник военен аташе на Руската федерация

Херо Мустафа
Херо Мустафа Източник: БНТ

"България е приятел, съюзник в НАТО и стратегически партньор. Ние твърдо подкрепяме суверенитета на България и още веднъж заставаме заедно с нея срещу злонамерени действия на нейна територия". Това се казва в изявление от Посолството на САЩ у нас. Изявлението е в контекста на разразилия се скандал след обвинения на прокуратурата, че руски интереси стоят зад четири експлозии в оръжейни заводи и складове за боеприпаси у нас. От държавното обвинение сравняват четири такива случая, при които е забелязано сходство. 

 

Позицията на американското посолство идва ден след като София обяви още един руски дипломат за персона нон грата помощник военен аташе на Руската федерация. В четвъртък стана ясно, че външният министър в оставка Екатерина Захариева е поискала правоохранителните органи на Руската федерация да окажат пълно съдействие на българските власти в разследването на взривовете в български оръжейни складове, унищожаването на веществени доказателства при пожар и отравянето на трима български граждани, стана ясно от съобщението на ведомството. Това е поредният изгонен руски дипломат от България.

 

По думите на българския първи дипломат Министерството на външните работи си запазва правото за още ответни действия. Те е поискала от посланика руските дипломати да прекратят извършването на действия, несъвместими с Виенската конвенция за дипломатическите отношения.

 

Изявление на Посолството на САЩ в България България е приятел,...

Публикувахте от U.S. Embassy Sofia в Петък, 30 април 2021 г.

Още от "България"

Последни новини

Най-четени