ПП-ДБ предлагат 24 май за национален празник

Никой от другите празници не променя статута си, те остават официални

Кирил Петков
Кирил Петков Източник: Zonanews

Сред предложенията за промени в Конституцията е 24 май да стане национален празник. Това каза съпредседателят на "Продължаваме промяната-Демократична България" (ПП-ДБ) Кирил Петков. 

 

Искаме да изведем културата и писмеността на преден план. Искаме да вкараме идеята, че сме потомци на просветители и с тези промени искаме да покажем, че бъдещето е в науката, каза той.

 

Предлагаме 24 май да се нарича Ден на българското слово, просвета и културата, и на кирилицата, каза премиерът акад. Николай Денков, представяйки предложенията на "Продължаваме промяната-Демократична България (ПП-ДБ) за промени в Конституцията.

 

Министър-председателят Николай Денков
Министър-председателят Николай Денков Източник: Пресцентър на МС

 

Никой от другите празници не променя статута си, те остават официални. В глава 10 на Основния закон, където са описани герб, химн и флаг, трябва да поставим логично и мястото на националния празник, каза Денков.

 

Тази дискусия продължава много години и по различни причини не получи краен резултат. Сега можем да намерим решение в обществото. Опитахме се да намерим празник, който обединява, а не разединява, каза още той. 

 

Съпредседателят на ДБ Христо Иванов обясни, че проектът е резултат от дългогодишни усилия на демократичната общност, а в последните месеци текстовете са обсъждани на различни нива и в парламента с ГЕРБ и ДПС.

 

"Става дума за законопроект, който третира три големи въпроса - ядрото е в необходимото преструктуриране на съдебната власт и модела на управление чрез разделянето на ВСС и ограничаването на безконтролната власт на главния прокурор".

 

Основните предложения, заложени в проекта са:

промяна на датата на националния празник - 24 май;

мандатност на кметовете на общини;

преструктуриране на ВСС и създаване на отделен прокурорски съвет;

намаляване на мандата на главния прокурор и ограничаване на правомощията му;

въвеждане на стандарт за избирането на регулаторните и контролните органи;

реформиране на института на служебните кабинети;

възможност за подаване на индивидуална конституционна жалба от всеки гражданин.

Още от "България"

Асен Йорданов от БиволЪ: Метаданни разкриват, че Лена Бориславова и Никола Минчев са фалшифицирали подписи

Бях изумен, когато видях, че пълномощното е за Лена Бориславова, с моето име и с моя изкопиран подпис, заяви пред bTV Атанас Русев от сдружението на "Да запазим Корал"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени