Правната комисия реши: Следващите избори да бъдат организирани от нова ЦИК, назначена от Радев

Новата ЦИК трябва ще се състои от 15 членове, предложени от парламентарно представените партии

Правната комисия гласува
Правната комисия гласува Източник: БТА

Следващите избори да бъдат организирани от нов състав на Централната избирателна комисия, а гласуването да бъде изцяло машинно. Това реши на второ четене мнозинството в парламентарната правна комисия. Решено беше още съставът на ЦИК да бъде намален от 23 на 15 души и те да бъдат назначени от президента. Вносителите от "Има такъв народ" искат смяната на ЦИК заради проблемите, които е създала, според тях, на вота на 4 април и защото съставът ѝ не отразява актуалното съотношение на политическите сили в новия парламент. Критики към ЦИК изразиха и от БСП, но предупредиха, че смяна заради неактуалност на състава би означавала, ако има предсрочни избори след два месеца отново да се налага съставът на ЦИК да бъде съизмерен с политическото съотношение в следващия парламент. На предложението се противопоставиха от ГЕРБ и БСП, но с подкрепата на "Има такъв народ", "Демократична България" и ДПС то бе прието.

 

Още в началото на заседанието депутатите обсъдиха темата за изготвянето на избирателните списъци и практиката за дописване на български граждани с настоящ адрес в чужбина, но в изборния ден се намират у нас и искат да гласуват тук. Председателят на парламента Ива Митева, че смята, че трябва да има стимул българските граждани да дават истинския си настоящ адрес. Тя припомни, че преди години е имало постоянен регистър на избирателите. "Ние сме за пълен одит на списъците, но нека не действаме прибързано", обърна се тя към Крум Зарков от БСП за България, които настояват за активна регистрация.

 

"Даваме всички правомощия в година на президентски избори на президента", каза депутатът от ГЕРБ-СДС Дани Каназирева. "ЦИК допусна много грешки. Смятам, че сме длъжни да направим тази поправка и промяна", беше мнението на Ива Митева. "Въпросът за ЦИК е тя професионална ли ще бъде или партийна. Това, което ни предлага "Има такъв народ", е смяна на комисията, която накрая ще се оказва същата. Това, че президентът ще назначава с указ, нищо не означава", каза Крум Зарков от "БСП за България". Не беше прието предложението за гласуване по пощата за чужбина, но днес от ИТН отново лансираха идеята. Тошко Йорданов, Виктория Василева и Ива Митева внесоха предложение хората да имат право да пуснат вота си по пощата още на следващите парламентарни избори. 

 

Радомир Чолаков от ГЕРБ-СДС се учуди от разсъжденията на Ива Митева по темата избирателните списъци. "Много пъти ще се връщаме към избирателните списъци, ако сме отговорни хора трябваше да започнем оттам, а не от състава на ЦИК. Аз съм в чужбина и там е абсолютно невъзможно да влезеш без настоящ адрес. Сигурен съм, че чуждестранните служби могат да ни направя списък на българите по настоящ адрес. Ще започнем да променяме Изборния кодекс, без да сме решили фундаментални въпроси. Съжалявам, но това е положението", каза той. Ива Митева пък репликира, че БСП за България и ГЕРБ са в парламента отдавна, ако са искали е можело да приемат каквито си изборни правила искат.

 

Правната комисия прие да паднат ограниченията за образуване на секции в държави от Европейския съюз. Депутатите приеха да има видеонаблюдение на секции и на процеса на гласуване. Дебатът за машинното гласуване, което трябва да се въведе навсякъде, тепърва предстои. Идеята на БСП за активна регистрация на гражданите беше отхвърлена.

Радомир Чолаков от ГЕРБ заяви пред медиите след приемането на тези текстове:
"Ние не участвахме в гласуването. Новото мнозинство приема форсмажорни правила без оглед на последствията, без да се съобразяват има ли техническа възможност за реализирането им. ЦИК ни казват, че нямат достатъчно машини, а ние въвеждаме 100% машинно!? Това е някакъв юридически фарс. Залагаме мини в целия изборен процес. Има предложение дори Радев да разпусне ЦИК и да назначи нова. Видя се, че всички клетви за нов морал в законодателството са били кухи фрази. Кого обслужва всичко това тепърва ще разбираме. Венецианската комисия отдавна е казала - преди избори големи промени не се правят. Но явно това не касае новите лица, които силово налагат хрумките си. Изборите бяха честни, ОССЕ го казаха. Кое наложи да правим промени тогава?".

Още от "България"

Прокуратурата: Законопроектът за съдебната власт съдържа сериозни недостатъци и се нуждае от редакция и допълнително обс

В становището е направен обстоен преглед на предложенията за промени като са изложени аргументи за това, че някои от тях не съответстват на Конституцията и са в противоречие с принципите на правовата държава

Прочетете повече прочетете повече

Еврокомисар Йохансон: България и Румъния са напълно готови за сухопътен Шенген

От началото на годината опити за нелегално преминаване на границата ни са направили малко над 7 000 лица. За сравнение миналата година лицата са били 27 000, заяви Калин Стоянов

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени