Празнуваме 1 юни - Международния ден на детето

У нас специално за Деня на детето са организирани редица празненства и инициативи в цялата страна

Ден на детето - 1 юни
Ден на детето - 1 юни Източник: Zonanews

Отбелязваме Международния ден на детето - 1 юни. Денят се празнува от 1925 г. с решение на Световната конференция за благосъстояние на децата, проведена същата година в Женева, Швейцария.

В много страни в света на 1 юни се отбелязва Международен ден за защита на децата, съгласно решение от 22 ноември 1949 г. на конференцията на Международната демократична федерация на жените в Москва с цел защита правата на децата, забрана на детския труд и гарантиране на достъп на децата до образование. Конвенцията на ООН за правата на детето е приета на 20 ноември 1989 година. На този ден светът даде важно обещание на децата - да направим всичко възможно, за да защитим и утвърдим техните права - да живеят и да растат, да учат, да бъде чут гласът им и да постигнат пълния си потенциал. Конвенцията е първият юридически обвързващ международен документ, който утвърждава човешките права на всички деца. В България тя е в сила от юни 1991 г. и е част от вътрешното право.

 

На 1 юни си припомняме, че всяко дете има право да бъде зачитано и уважавано, всяко дете има право на развитие и закрила, всяко дете има право да расте в семейна среда или в среда, близка до семейната. Всяко дете има право да участва пълноценно в живота на семейството си, в културния и социален живот, всички деца имат равни права, а правата на човека започват с правата на детето.

Първи юни е и празник на детското безгрижие, на всички малки и пораснали деца. Празник на балоните, на играчките, на усмивките.

 

У нас специално за Деня на детето са организирани редица празненства и инициативи в цялата страна:
 ДАЗД и Столична община организират "Весел празник на площада" – на 1 юни пред Столичната библиотека ще има много забавни игри, викторини, атракции, детски песни, подаръци и безплатни читателски карти за децата. Събитието е организирано от Държавната агенция за закрила на детето, Столична община – дирекция "Култура" и Столичната библиотека. Началото е от 11:30 ч., когато децата на София ще могат да рисуват заедно с художника Иван Яхнаджиев, ще има изпълнения на музикални и танцови състави от Двореца на децата. Празникът продължава в 14:30 със забавна програма с участието на герои от филмчето "Пес патрул", детска вокална група "Смехоранчетата" с ръководител Галина Коджаманова, много игри и викторини с подаръци. През целия ден ще има стрийминг излъчвания от празничната програма, която при лошо време ще се премести в Американския център и Детския център на Столичната библиотека.
 
"Един човек – дете на града" – празник до "Един човек" в Градската градина. От 11.00 до 13.00 ч. ще рисуваме, ще пишем и ще се забавляваме с една гигантска играчка. Тя прилича на супер компютър, на герой от електронна игра, на система за видеоразговори или на загадъчно технологично същество с изкуствен интелект. Авторът на "Един човек" Венелин Шурелов ще отговаря на вашите въпроси за това как работи фигурата от екрани, как е направена, защо изглежда така, какво търсят с изкуството си съвременните творци. Мястото е пл. "Княз Александър I Батенберг”. Събитието се организира съвместно със Столична община, Унгарския културен институт – София, Първо основно училище "Васил Левски" – Костинброд, Унгаро-българската търговска камара, Националната художествена академия и с подкрепата на Йордан Петров Бочков. "Един човек" е първият проект по програма "Навън" на Столична община за подкрепа на временни художествени инсталации в градска среда.
 
От 17:30 ч. започва празникът в парк "Дружба" до езерото. Той е част от Културния календар на Столична община и се организира от район "Искър" и дом на културата "Искър". Очакват ви песни, смях, игри, детска дискотека, Пипи, Томи и Аника, клоунът Роско. Ако времето е лошо празникът ще се премести на закрито в дом на културата "Искър".
 
Тържествата по деня на детето продължават на 5 юни, когато ще се отбележи десетата годишнина на Детския панаир. Събитието включва над 40 културно-образователни инициативи за деца и по традиция ще се проведе на пред Народния театър "Иван Вазов”. Съорганизатори са Фондация "Изиарт" и Столична община, а всички инициативи са с вход свободен. От 11.00 до 19.00 ч. на територията на Градската градина и в близките музеи и галерии ще има работилници по стъклопис, архитектура, пясъчни рисунки, грънчарство, калиграфия и много други. Очакват ви още музикални и театрални спектакли, танци и игри за най-малките. Както всяка година ще бъде показана и истинска пожарна кола, на която малчуганите ще могат да се качат и да усетят вълнението, като влязат в ролята на истински пожарникари. Детски панаир е част от Календара на културните събития на Столична община за 2021 г.

 

Разнообразна програма за празника е подготвила Община Пловдив. Заедно с Национална гимназия за сценични и екранни изкуства – Пловдив канят пловдивските деца на арт-ателие на открито. Всички, които се включат ще получат на място красиви керамични фигурки, които ще могат да украсяват по свой вкус и избор с бои, осигурени от организаторите, под вещите насоки на учениците от училището. Разбира се, всеки който се включи ще вземе творението си за спомен от празника за вкъщи. 

 

По повод Деня на детето във Варна ще се проведе инициативата "Размяна на играчки". По думи на организаторите на събитието идеята на мероприятието за размяна е с цел "Нулев отпадък" и продължаване живота на вещите.

 

Още от "България"

Министър Коритарова обсъди разширяването на Столичния околовръстен път от бул. България“ до АМ „Струма“ с кмета на София

На днешната среща бяха подписани и 12 споразумения за обекти на обща стойност близо 2 млн. лв., които ще се финансират със средства от държавния бюджет по Инвестиционната програма за общински проекти

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени