Преброяване 2021: До 17 септември, включително, можете да преброите себе си и семейството си като попълните онлайн електронна преброителна карта

Лице, което откаже да предостави преброителни данни, се наказва с глоба в размер на 160 лв.

Преброяване 2021
Преброяване 2021 Източник: НСИ

В 0.00 ч. на 7 септември 2021 г. стартира 18-ото Преброяване на населението и жилищния фонд в Република България. Най-голямото статистическо изследване, което се прави от Националния статистически институт (НСИ) веднъж на 10 години, ще се проведе в периода 7 септември - 3 октомври на два етапа. До 24.00 часа на 17 септември всеки, който живее на територията на страната, може да преброи себе си и семейството си като попълни онлайн електронна преброителна карта. От 8.00 часа на 18 септември до 20.00 часа на 3 октомври, вкл. събота и неделя, преброители ще посещават домовете и ще преброят само тези, които не са го направили сами през интернет.

 

Как можем да се преброим електронно?

Платформата, на която всеки може да се преброи онлайн, е на този линк. От НСИ препоръчват този начин, защото е бърз, лесен, удобен, а в условията на пандемия - и безопасен. След това срещата с преброител ще бъде само при предаването на уникалния 15-цифрен код, който генерира системата при успешно преброяване. За да сме сигурни, че някой няма да се преброи от наше име, е необходимо да се регистрираме с валидна електронна поща, ЕГН и номер на български документ за самоличност. Данните от регистрацията се използват само за идентифициране на лицето и не се съхраняват от НСИ. Следва потвърждение на регистрацията - получаваме имейл с линк, на който трябва да кликнем до 2 часа. След потвърждението ще се отвори екран за попълване на електронната преброителна карта. Там трябва да се влезе с имейла и паролата от регистрацията ни.

 

Преброителната карта съдържа въпроси за жилището, домакинството и хората, с които живеем в едно домакинство. Попълването на преброителната карта отнема средно 20 минути. То може да се прекъсне и да продължи по-късно, но трябва да сме завършили и потвърдили всяка страница с бутона "Напред". Ако оставим незавършена страница повече от 30 минути, без да въвеждаме, връзката прекъсва и трябва да влезем отново с имейл и парола. Може да се връщаме в предишни страници на преброителната карта и да редактираме информацията, но само до окончателното й приключване. След това до 17 септември ще може само да виждаме данните си, но не и да ги редактираме. След успешното преброяване ще получим имейл на електронната си поща с уникален 15-цифрен код, който трябва да запазим и да предадем на преброителя, когато позвъни на вратата ни.

 

Важно е да знаем:

  • Трябва да попълним адреса, на който живеем в действителност, а не, където сме регистрирани.
  • Достъпът до електронната преброителна карта ще бъде ограничен само за България, тъй като българите, живеещи постоянно в чужбина, ще бъдат преброени в страната, в която живеят.

Подробна инструкция за регистрацията в портала на електронното преброяване можете да намерите на следния линк.

 

Какви данни се попълват в електронната преброителна карта?

Електронната преброителна карта съдържа въпроси в четири основни раздела - адрес, жилище, домакинство и население. Петият раздел - временно присъстващи лица, се попълва единствено, ако по време на преброяването в жилището има хора, които обичайно не живеят там - например гости за няколко дни. С една преброителна карта се брои едно жилище и всички хора, които обичайно живеят в него. Повечето въпроси са затворени - отбелязва се само верният отговор. Събират се данни какво е жилището - държавно, общинско или частно, колко е неговата площ и колко стаи има, дали има изолация и енергоспестяваща дограма, достъпно ли е за хора, които са трудно подвижни и т. н. Разделът за жилището се попълва без значение дали сте негов собственик, наемател или ползвател.

 

В следващия раздел се попълва информация за броя на лицата и домакинствата, които обитават жилището. Домакинство може да бъде едно лице, което живее само или повече лица, които живеят заедно и имат общ бюджет. В едно жилище може да има повече от едно домакинство -  например двама студенти, които живеят в един апартамент, но нямат общи разходи. Трябва да попълните данни и за всяко едно лице в жилището. Добре е да започнете с главата на домакинството или друго пълнолетно лице. Попълват се имената на хората и техните ЕГН, трябва да се определят отношенията на всеки към всеки в рамките на домакинството. Например: ако в едно жилище живеят семейство с две деца и баба и ако глава на домакинството е мъжът, отношението на жена му към него е съпруга, на децата - син/дъщеря, на бабата - родител (ако му е майка) или друго неродствено лице (ако му е тъща).

 

Следват въпроси за етническа принадлежност, майчин език и религия. При отговорите на тези въпроси човек се самоопределя. Има и възможност да посочи "не мога да определя" или "не желая да отговоря". В този раздел е и информацията дали учите и работите, къде и какво работите, как се придвижвате до училището или работното си място. Всички данни, които попълвате в преброителната карта, са защитени и по закон могат да се използват само за статистически цели, не се предоставят на други институции и не могат да бъдат използвани за доказателство в съда. Как да попълните сами електронната карта можете да видите на този линк.

 

За въпроси, свързани с електронната преброителна карта или при технически казуси, можете да се обаждате в колцентъра на НСИ на кратък номер *2021 или на тел. 02/907 84 30 всеки ден от 9.00 до 21.00 часа. Съгласно административнонаказателните разпоредби на Закона за преброяване на населението и жилищния фонд в Република България през 2021 г., лице, което откаже да предостави преброителни данни, се наказва с глоба в размер на 160 лв.

Още от "България"

Златните момичета на България Стилияна Николова и Боряна Калейн с нов триумф в Баку

Стилияна Николова игра само един финал и взе златото на бухалки, Боряна Калейн спечели злато на топка и лента и сребърен медал на обръч във финалите на отделните уреди

Прочетете повече прочетете повече

Вътрешното удовлетворение от добрите дела е отблясък на пасхалната радост, каза митрополит Йоан

Когато човек сам се бори със злото, надявайки се само на себе си, то победата се оказва непосилна, каза още владиката. Той допълни, че ако човекът обаче призове Божията помощ, то ще излезе от тази битка победител

Прочетете повече прочетете повече

Зоологическата градина в София е отворена и е с редовно работно време по време на всички празнични дни до 6 май

По повод Световния ден на леопарда, който беше отбелязан вчера, от зоологическата градина припомнят, че могат да се видят три персийски леопарда

Прочетете повече прочетете повече

В Русе Благодатният огън ще дойде от Румъния

Тъй като няма да има делегация на Българската православна църква в Йерусалим, ние ще използваме близостта си с Румънската църква, каза Главиницкият епископ Макарий, викарий на Русенския митрополит Наум

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени