Преди 142 години София става столица с 11 694 жители

Предложението е на проф. Марин Дринов

Центърът на днешна София
Центърът на днешна София Източник: Zonanews

"Отбелязваме 142 години от обявяването на София за столица на България. На 3 април (22 март по стар стил) през 1879 г. учредителното събрание в старопрестолния град Велико Търново избира за столица на Княжество България град София. Предложението е на проф. Марин Дринов. Тогава София има 11 694 жители, 2 училища, 7 църкви". Това разказват от Столичната община. 

 

Ето какво още пишат от кметството за празника:

"Днес столицата на България е различна - милионен град и лидер в икономическото развитие, на който се дължи 43% от Брутния вътрешен продукт на България. В града ни са съсредоточени над половината от услугите в страната и сме първи по дял на българското производство.В последната година на тежки изпитания, в които ни постави разпространението на Ковид-19, София се показа и като лидер в здравните грижи.

 

С неуморния труд на стотици лекари, медицински сестри и болничен персонал хиляди хора от София и от цяла България получават адекватна здравна помощ. На днешния бележит ден в историята на София благодарим на всеки софиянец, който с лично усилия и с личен пример, помага за овладяване на епидемията. Лидерството на София се дължи на нейните граждани, които със знания, труд и обич създават своя град. Честит празник на всички, свързани  със София и обикнали я като свой дом".

Още от "България"

Председателят на НСИ казва в парламента, дали България е готова за еврото

Още от деня на въвеждане на еврото титулярите на сметки ще могат да теглят от тях само евро, независимо дали тегленето ще става чрез АТМ/ПОС устройство или в офиса на банка, платежна институция и други

Прочетете повече прочетете повече

Внезапна вечерна проверка на полицията в трите центъра за бежанци в София

След инциденти с бежанци, единият от които именно в центъра в кв. "Овча купел", бяха внесени промени в закона, според които полиция, а не частни фирми трябва да охраняват центровете

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени