Председателят на Държавната агенция за бежанците: Спекулира се с мащаба на проблемите с мигрантите

Тя увери, че центровете за настаняване на бежанци в момента са запълнени на 43%, което се равнява на около 1600 човека

Държавна агенция за бежанците при МС
Държавна агенция за бежанците при МС Източник: Zonanews

"За мен реален проблем с лицата, които са настанени в трите центрове, няма в степента, в която в последните дни сме свидетели на масово говорене и спекулиране с конкретиката в различни медии, да не говорим в социалните групи", каза по БНТ Мариана Тошева - председател на Държавна агенция за бежанците.

 

Тя увери, че центровете за настаняване на бежанци в момента са запълнени на 43%, което се равнява на около 1600 човека. Центърът в "Овча купел" е запълнен на 78% към днешна дата, а във "Враждебна" от 300 души капацитет са настанени 216. Във "Военна рампа" от 650 - 194 са потърсили убежище.

 

"Има спад. Той не е необичаен заради зимния сезон", посочи Мариана Тошева. От Държавна агенция за бежанците още през 2022 година инициират разговори с МВР, от които искат да поемат охраната на центровете, поради бързото запълване на капацитета и профила на настанените. В момента в центровете се случват по думите на Тошева "инциденти от битов характер".

 

"Те като цяло са много редки. Тази година това е първият ни инцидент. Извън центровете - това са живи хора, различни хора. Не може да се твърди, че инциденти, които са се случили или са провокирани от чужденци, са точно от лица, търсещи закрила, които излизат от тези центрове. Както и МВР потвърди след като проведе съответните действия", добави тя.

 

"Проблемът е доколко една фирма, която охранява, осъществява контрол върху пропусквателния режим, както и контрол и вътре в самия център. За съжаление фирмите не успяват, както предишните, така и настоящите, които са три различни".

 

Мариана Тошева посочи, че след сирийската криза средствата за охраната на центровете, както и за храна на настанените, ще бъдат изчерпани още в рамките на тази година. "И след това тези средства ще бъдат поети от държавния бюджет, както е във всички държави, защото това са основни дейности".

 

Тя посочи, че за охраната на всички центрове в момента се дават около 300 000 лева на месец общо на всички фирми. На въпрос дали е безопасно да се разхожда човек и да е спокоен около бежанските центрове тя отговори: "Не бих казала, че е безопасно в смисъл, в който е да кажа, че е безопасно за мен в квартала, в който живея. Така, че опасността, ако я наричаме такава, не е по-различна от тази в други квартали на града".

 

Тя е убедена, че когато има засилено полицейско присъствие, това създава респект у настанените в центровете, които са в голямата си част мъже от Сирия. "Много лесно при тях, заради това, което са преживели, се палят, избухва напрежение, което те изливат навън".

Още от "България"

Последни новини

Най-четени