Председателят на НС: Подкрепям демонтирането на Паметника на съветската армия

Риск за страната ни от военни действия няма. Рискът произтича от това, че сме енергийно зависими от Русия, добави Никола Минчев

Никола Минчев, председател на НС
Никола Минчев, председател на НС Източник: NOVA
Председателят на Нородното събрание Никола Минчев обяви, че подкрепя демонтирането на Паметника на съветската армия и преместването му от центъра на София. Лично на мен никога не ми е носел позитивни емоции, ако застана пред него, обясни той по NOVA.
 
Никола Минчев, който преди няколко месеца разкри, че негов дядо е убит от болшевишкия режим в България, коментира и призивите за отказ да се чества годишнината от руско-османската вояна 1977-78 г. (наричана от "местните руснаци" освобождение, бел. ред.). Както и срамната ситуация, при която руската пета колона в България настоява "да се отдава почит на руската армия освободителка", докато руските агресори днес се опитват да окупират Украйна и вършат военни престъпления. 
 
Не е редно да бойкотираме националния си празник 3 март, но не е и уместно да се изразява такава гореща благодарност на освободителите, каквато сме виждали през годините, обясни в отговор председателят на Народното събрание.
 
Самостоятелни санкции срещу Русия България не планира, ние сме част от реакцията на ЕС, посочи още Минчев. Той отново увери, че няма пряка военна заплаха за България. А ако буферите бюджета, направени преди да избухне войната, не могат да поемат нуждата от компенсации на засегнатите бизнеси и хора, той ще влезе в парламента за актуализация, коментира Минчев.
 
Той коментира и случващото се в Киев. "Това, което виждам, мога да определя само като война. От изпълнителната власт се чуха различни дефиниции, но премиерът го определи като война. Така го определихме и след съвещанието при президента. Да министърът на отбраната използва други – по-умерени термини, но според мен това не е приемливо. Виждаме човешката трагедия на територията на Украйна, инвазията на Русия с цел завладяване на територии. Това за мен може да бъде окачествено като война".
 
По отношение на призивите за оставка на Стефан Янев той подчерта, че тя не е на дневен ред в НС. "Това е въпрос, който изпълнителната власт трябва да реши в рамките на НС. Ако този въпрос дойде в НС – ще я разгледаме. Аз в момента, казвайки моето виждане, че това е война и че не съм съгласен с терминологията на министъра на отбраната - изказвам лична позиция. Не сме изготвили обща позиция на парламентарната група по този въпрос".
 
"Не мисля, че ако ДБ внесе подобно искане – това ще разклати коалицията. Нормално е да има различни виждания в една коалиция – особено, когато е съставена от четири формации от различни краища на политическия спектър. Последните три месеца на съществуването на коалицията има доста подобни въпроси по различни теми, но коалицията е стабилна", категоричен е той.
 
По въпроса с декларацията, осъждаща руската инвазия в Украйна, той подчерта, че тя е била подкрепена с много сериозно мнозинство.
 
"Риск за страната ни от военни действия няма. Рискът произтича от това, че сме енергийно зависими от Русия. Това се дължи и на недалновидна политика и на историческа обусловеност. Работи се по осигуряване на непрекъснатост на газоснабдяване и на доставки с петрол. Ако Русия спре доставките – имаме запаси, които ще ни позволят да компенсираме енергийните дефицити, докато намерим подходяща алтернатива".

Още от "България"

Последни новини

Най-четени