Представят сертификата за ваксинация срещу COVID-19 (Видео)

Министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов участва в представянето на сертификата за ваксинация срещу COVID-19, както и функционалността на електронното здравно досие

Представят сертификата за ваксинация срещу COVID-19
Представят сертификата за ваксинация срещу COVID-19 Източник: БНТ

Системата стартира тази сутрин и работи в реално време. Достъпът до нея става с електронен подпис, за да може да се защити сигурността. Данните, сред които и партидният номер на всяка ваксина, са изписани на кирилица и латиница. Всеки български гражданин, който има електронен подпис, може да влезе и да разгледа досието си. Пациентското досие и изцяло ориентирано към пациента, интегрирано с националната здравно-информационна система. Всичко в системата постъпва автоматично.

 

"Електронният сертификат е факт", отбеляза здравният министър проф. Костадин Ангелов. Всеки ваксиниран, който има електронен подпис, може да получи електронния си сертификат и да имат достъп до пациентското си досие, отбеляза той.

Тези граждани, които нямат електронен подпис, от 1 февруари ще могат да поискат сертификат чрез личния си лекар. Личните лекари имат достъп до пациентските досиета и могат да го разпечатат.

Към края на март електронната система ще бъде надградена и ще стане възможно издаването на направления за всички процедури от доболничната помощ, съобщи здравният министър.

Източник: БНТ

Още от "България"

Цяла седмица Терзиев и компания не си мръднаха пръста, за да се почистят изпочупените клони в столицата (СНИМКИ)

Единственото, което е сторено - дърветата са отместени от пътната настилка, за да не пречат на движението на автомобилите. Но това създава опасности за пътни инциденти, защото пешеходците слизат на платното, за да заобиколят клоните 

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени