Представят сертификата за ваксинация срещу COVID-19 (Видео)

Министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов участва в представянето на сертификата за ваксинация срещу COVID-19, както и функционалността на електронното здравно досие

Представят сертификата за ваксинация срещу COVID-19
Представят сертификата за ваксинация срещу COVID-19 Източник: БНТ

Системата стартира тази сутрин и работи в реално време. Достъпът до нея става с електронен подпис, за да може да се защити сигурността. Данните, сред които и партидният номер на всяка ваксина, са изписани на кирилица и латиница. Всеки български гражданин, който има електронен подпис, може да влезе и да разгледа досието си. Пациентското досие и изцяло ориентирано към пациента, интегрирано с националната здравно-информационна система. Всичко в системата постъпва автоматично.

 

"Електронният сертификат е факт", отбеляза здравният министър проф. Костадин Ангелов. Всеки ваксиниран, който има електронен подпис, може да получи електронния си сертификат и да имат достъп до пациентското си досие, отбеляза той.

Тези граждани, които нямат електронен подпис, от 1 февруари ще могат да поискат сертификат чрез личния си лекар. Личните лекари имат достъп до пациентските досиета и могат да го разпечатат.

Към края на март електронната система ще бъде надградена и ще стане възможно издаването на направления за всички процедури от доболничната помощ, съобщи здравният министър.

Източник: БНТ

Още от "България"

Голият дядо от Еконт уволни Везиева от шефското място в борда на БДЖ

Приключващото управление на министър Събев в транспортното министерство ще се запомни основно със серия безсмислени кадрови и структурни рокади, пълен хаос и никаква ефективност

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени