Премиерът Борисов: COVID-19 мутира и няма общо правило, по което да се действа

У нас мерките са изключителни либерални на фона на останалите държави, изтъкна министър-председателят

Министър-председателят Бойко Борисов
Министър-председателят Бойко Борисов Източник: МС

"Много тревожни са информациите, които моите колеги споделиха – огромен брой заразени, огромен брой смъртни случаи, претоварена медицинска система, огромни външни дългове и спад на БВП на водещите държави членки в ЕС, заради което след здравната криза във всички случаи ще има и много тежка финансова и икономическа криза". Това заяви министър-председателят Бойко Борисов след края на заседанието на Европейския съвет, проведено чрез видеоконферентна връзка.

"За съжаление вирусът мутира и няма общо правило, по което да се действа", посочи Борисов и добави, че държавите членки действат съобразно ситуацията. По отношение на България министър-председателят изрази увереност, че е правилен настоящият подход с мобилизация на обществото, с дистанция, с взимане на мерки, като изтъкна, че у нас мерките са изключителни либерални на фона на останалите държави. 

Министър-председателят акцентира и върху друга тема, която бе разгледана на Съвета - забавянето на ваксинациите в част от държавите членки. Премиерът Борисов беше категоричен, че ваксинационният план в България се осъществява по най-разумния и балансиран, правилен начин, като включително се гарантира, че получилите първата доза от ваксината граждани, ще получат и втората доза.

До март 2021 година държавите членки на ЕС трябва да определят цели за ваксиниране на минимум 80% от здравните специалисти и социалните работници, както и 70% от възрастното население над 80 години до края на лятото. Към това ще се стремим държавите от ЕС, обяви министър-председателят Бойко Борисов.

"Европейската агенция по лекарства работи за увеличаване на производителния капацитет с компаниите, както и Европейската комисия. Надявам се това, което сме платили - големите количества в следващите месеци да дойдат в България", добави премиерът Борисов.

"Спешно трябва да се увеличи геномното секвениране – до 5-10% от позитивните резултати от тестове. И тук Европейската комисия може да помага, но и ние имаме този експертен потенциал", добави още Борисов.

Още от "България"

Прокуратурата: Законопроектът за съдебната власт съдържа сериозни недостатъци и се нуждае от редакция и допълнително обс

В становището е направен обстоен преглед на предложенията за промени като са изложени аргументи за това, че някои от тях не съответстват на Конституцията и са в противоречие с принципите на правовата държава

Прочетете повече прочетете повече

Еврокомисар Йохансон: България и Румъния са напълно готови за сухопътен Шенген

От началото на годината опити за нелегално преминаване на границата ни са направили малко над 7 000 лица. За сравнение миналата година лицата са били 27 000, заяви Калин Стоянов

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени