Премиерът Борисов инспектира компресорна станция „Петрич“

"Честита Нова година! Искам да покажем това, което сме направили. Поколения политици искаха това да се случи но не знаеха как. Старите компресори трябваше да се подменят", каза премиерът Борисов

Премиерът Борисов инспектира компресорната станция „Петрич“
Премиерът Борисов инспектира компресорната станция „Петрич“

Премиерът Борисов допълни, че близо 400 млн. лева струва тази инвестиция.
"Новите станции постигат онова, което е главна наша цел - да бъдем геостратегически независими. Лятото ще стане готова и гръцката връзка, реверсивни компресори. От днес имаме пълна диверсификация. Всеки който има евтин газ, може да го докара. Много хора има с много идеи и желания, амбиции, но с възможности, които да направят нещо, не е имало", обясни премиерът. "Тези турбини са по-мощни от тези на Боинг", разкри той. 
"Това е произведено от СОЛАР специално за България. Понеже има много разбирачи, експерти… Ей толкова направено няма, и аз мога да намирам кусури. Десетилетия ще ползват българите това", обясни премиерът. 

Николай Павлов от "Булгаргаз" обясни, че на 29 декември с Азербайджан е постигната смяна на точката за доставката (физически) на природен газ оттам. Тази точка ще е временна, докато се изгради напълно реверсивната връзка с Гърция.
"Поставихме успешно на началото на старта на доставките от Азербайджан. Това е старт на източниците на конкурентни цени. Първите доставки са вече факт. Крайната цена ще даде възможност да се внесе в КЕВР предложение за намаление на цената на газа", навлезе в спецификата шефът на "Булгаргаз". 

"Това обаче се случва, защото се преборихме с Газпром и предоговорихме цените. Кажи го и това", настоя Борисов.

"Заработи газовата борса, това е голяма стъпка в либерализацията на природния газ", отговори Николай Павлов.

"Помните ли, когато бях кмет на София, 2009 и спряха кранчета, сега това не може да се случи", каза Борисов.
"Имаме нови ниво на сигурност", добави Павлов. "Да, точно така. Колко хубаво го каза", беше отговорът на премиера. И допълни, че "ние ще направим откриването, когато станем готови с всичко. Тогава ще поканя съседите, защото с това, което България инвестира, дава възможност за пълна диверсификация, на 100% цялата инфраструктура е българска. Поколенията напред ще си взимат таксите транзитните", завърши то. 

Още от "България"

Фестивалът на камерния танц Хасково 2024 единствен в България събира на една сцена танцьори от националните училища по

За три дни на сцената на Младежки център Хасково ще бъдат представени 432 танца. Участниците са над 550 от 50 танцови формации от 20 град

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени